Twee nieuwe kunstgrasvelden moeten voetbalprobleem oplossen

Er komen een groot en kleiner kunstgrasveld boven op de Kortekeer. © Peter Malaise

Maarkedal -

In Maarkedal stelde schepen Filip Meirhaeghe het nieuwe dossier Kortekeer voor. Er komen twee kunstgrasvelden waar KSV Maarkedal en de jeugd van KSK Vlaamse Ardennen gebruik van kunnen maken.

Peter Malaise

Schepen van sport Filip Meirhaeghe (Open VLD Maarkedal) stelde dinsdagavond op de gemeenteraad het voetbaldossier voor. Sinds februari 2019 probeert de gemeente een oplossing te vinden voor een centrale voetbalinfrastructuur. KVV Vlaamse Ardennen speelde op zonevreemde terreinen en week al uit naar Ronse. Het terrein van de gemeente boven op de Kortekeer wordt gebruikt door KSV Maarkedal. De enige locatie die in een recreatiezone ligt. Eind 2021 was het over en out voor de plannen, ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) gaf een bindend negatief advies.

“Daarop zijn we toch nog gaan samenzitten met ANB”, zegt Filip Meirhaeghe. “Na een nieuw en constructief overleg kwamen we tot een consensus over een haalbaar sportproject op de Kortekeer. We hebben het oorspronkelijke plan met Finse piste, padbol-, padel- en voetbalvelden verlaten en we gaan nu voor een plan met enkel voetbal. Dat was en is het hoofddoel van de gemeente. Het gaat over een groot kunstgrasveld van 100 op 60 meter en op het onderste deel een kleiner kunstgrasveld van 50 op 40 meter waar de jeugd tot en met de 12-jarigen op kunnen spelen. De kantine blijft waar ze nu staat, maar wordt wat gerenoveerd. Daarnaast komen er 75 parkeerplaatsen.”

Filip Meirhaeghe © Peter Malaise

Maandagavond was er een bewonersvergadering waarbij nog een aantal bezorgdheden werden geuit. De bewoners vroegen onder meer een kiss and ride zone en een mobiliteitsplan. “Die twee opmerkingen nemen we mee in het ontwerp. Architect Bernard Libert is al aan het werk om de kiss and ride zone te voorzien en aan de ambtenaar stedenbouwkunde werd al de opdracht gegeven om een mobiliteitsplan uit te werken. Dat we met die opmerkingen effectief aan de slag gaan en niet gewoon naast ons neerleggen, vind ik normaal. Het gemeentebestuur zal de omgevingsvergunning eerstdaags indienen in de hoop om onmiddellijk na het lopende voetbalseizoen met de werken te kunnen starten. Als alles naar wens verloopt kan de Maarkedalse jeugd het volgende voetbalseizoen beginnen op de nieuwe infrastructuur. De Maarkedalse jeugd in Maarkedal laten spelen is het hoofddoel van het hele project. KSV Maarkedal zal op het nieuwe kunstgrasveld spelen met de eerste ploeg plus hun beloften. KVV heet nu KSK Vlaamse Ardennen en zal met 8 tot 10 jeugdploegen boven de Kortekeer spelen. Zo blijft de impact op de omgeving beperkt. De verlichting zal voldoen aan de opmerkingen van ANB, er komt ook een groenbuffer om het Natura 2000 gebied te beschermen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus