Afsluiten van beheerscontract NMBS zit “in laatste rechte lijn”

Het afsluiten van het beheerscontract voor spoorwegmaatschappij NMBS zit in de laatste rechte lijn. Nu vrijdag ligt het dossier op de raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij, en tegen 23 december zou het in principe, na groen licht van de regering en de vakbonden, definitief goedgekeurd moeten zijn. Dat verklaarde de topvrouw van de NMBS, Sophie Dutordoir, dinsdag op RTBF.

gjsBron: BELGA

Dutordoir zei tijdens het programma Déclic dat er maandag een akkoord werd bereikt “onder vier ogen”, met minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Het beheerscontract wordt vrijdag ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij. 

Voor het eerst behelst het beheerscontract een periode van tien jaar. “Het gaat om een industrieel plan, en niet om een communicatieplan”, zei Dutordoir. “De bedragen zijn verminderd, maar de ambities blijven overeind.” 

Minder geld

De NMBS kreeg tijdens het recentste begrotingsconclaaf van de federale regering minder geld dan gevraagd, waardoor ze een aantal investeringen die gepland waren voor 2023-2024 zal moeten uitstellen tot de jaren nadien, zo zei Dutordoir eerder al.

Dutordoir sprak zich uit terwijl het spoorverkeer drie dagen lang verstoord is door stakingen. Ze stelt vast dat het spoorsysteem onder druk staat door decennia van onderinvesteringen. Daardoor zijn het materieel en de infrastructuur verouderd en is er een personeelstekort. “Hoewel de middelen die de regering gaat uittrekken, omvangrijk zijn, zullen ze niet volstaan om een toestand te herstellen die te lang heeft bestaan”, klonk het.

Behalve met de NMBS werkt de regering ook aan een nieuwe overeenkomst - performantiecontract - met spoornetbeheerder Infrabel. Dat proces volgt een gelijkaardig verloop, met ook 23 december als streefdoel voor definitieve goedkeuring.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer