Dieven stelen auto van Betsy en rijden weg... met maximaal 50 km per uur: “Het is niet echt de gedroomde vluchtwagen”

Betsy De Buysscher en Jean-Paul Haustrate zijn een van hun twee Aixams kwijt. © edp

Parike -

In de Gelategemstraat in Parike (Brakel) gingen dinsdagochtend onbekenden aan de haal met een Aixam. Volgens eigenaars Jean-Paul en Betsy waren de daders mogelijk betrapte inbrekers. “Die wagen haalt amper 50 kilometer per uur en je mag er de autosnelweg niet mee op. Niet echt de meest geschikte vluchtauto.”

Eric De Pessemier

“Nu hebben we nog een grijze Aixam, maar de geelgroene van mijn vrouw Betsy werd dinsdagochtend gestolen”, vertelt Jean-Paul Haustrate. “De diefstal vond waarschijnlijk tussen 4 en 4.30 uur plaats. Er is een vermoeden dat de daders betrapte inbrekers zijn. In de Lierdse buurgemeente Deftinge zouden drie jongeren op heterdaad betrapt zijn. Zij konden daar te voet vluchten.”

Wat zeker is, is dat de wagen er om halfeen ’s nachts nog stond. Dat weet ik omdat ik toen buiten naar het toilet ben gegaan. Een kwartier later ben ik gaan slapen. Ik heb niets gezien, noch gehoord. Toen ik iets na halfzes opstond, merkte ik dat onze poort openstond. Dat vond ik vreemd, omdat ik zeker was dat ik ze gesloten had. De buren vertellen dat ze tussen 4 en 4.30 uur een auto gehoord hebben.”

“Normaal horen we zelf alles als er iets gebeurt, maar de voorbije nacht blijkbaar niet. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze de wagen van de oprit geduwd en pas verderop gestart. In de buurt wordt verteld dat in Deftinge drie inbrekers betrapt werden, maar op de vlucht sloegen. Vermoedelijk zijn dat de daders. Ze zijn achteraan in onze tuin over een hoge omheining geklauterd, wat me doet vermoeden dat ze eerder jong zullen zijn. Op die plaats zagen we vanochtend sporen in de dauw. (Lees verder onder de foto)

De geelgroene Aixam met nummerplaat SUAH705 staat ondertussen geseind bij de politie. © RR

“Zelf plaatsten we een foto op onze Facebookpagina”, klinkt het. “In elk geval is een dergelijke Aixam niet meteen de meest geschikte vluchtauto. Hij haalt amper 50 kilometer per uur en je mag er de autosnelweg niet mee op. Het is natuurlijk gissen waar de wagen zich nu bevindt. In Brussel? In Frankrijk? We hopen vooral dat de daders onze auto niet in brand steken om sporen te wissen, want dan is het helemaal gedaan.”

Inbraakpoging

“We wonen nochtans in een heel rustige buurt. Nooit hebben we hier iets dergelijks meegemaakt. Door de lichten ’s nachts te doven, maak je het voor inbrekers wel gemakkelijk. In het pikdonker kan niemand je zien staan. Beter zou zijn om slechts om de andere verlichtingspaal te doven. Ik hoop dat door de berichten op Facebook en in de krant onze auto ergens gesignaleerd wordt.”

“In Lierde was er in de nacht van maandag op dinsdag een inbraakpoging”, bevestigt korpschef Patrice De Mets van de politiezone Geraardsbergen/Lierde. “De bewoner ging naar buiten omdat hij lawaai hoorde en zag drie personen vluchten. Dat voorval gebeurde niet in de onmiddellijke omgeving van de Gelategemstraat”, besluit korpschef De Mets.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners