Louise (22) zingt dankzij Billie Eilish moeilijke periode van zich af in ‘The voice’: “Op den duur dacht ik alleen nog negatief”

©  VTM

Gent -

Met haar wisselende haarkleur en krachtige stem is Louise Desmet (22) een opvallende deelnemer aan deze editie van The voice. Muziek is de rode draad in het leven van de Gentse en hielp haar een donkere periode te overwinnen. “Dankzij Billie Eilish raakte ik verlost uit een spiraal van negativiteit.”

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Deze kandidaten stoten door naar de liveshows van ‘The Voice van Vlaanderen’

Een klok van een stem en een nog steviger verhaal. Louise Desmet (22) uit Gent maakte indruk met haar cover van Lovely van Billie Eilish tijdens de blinde audities van The voice van Vlaanderen op VTM. Ze greep jury en publiek bij de keel. Haar cover was krachtig, diep en zat vooral boordevol emoties.

“Maar ik had echt veel stress”, zegt Louise lachend. “Toen ik dat podium opstapte, kreeg ik klamme handjes. Weken had ik toegeleefd naar dat ene moment. In één minuut moest ik me bewijzen. Toen Koen (Wauters, jurylid, red.) zich omdraaide, viel een enorme last van mijn schouders.”

Enkele weken later stootte Louise door naar de liveshows van The voice, die vrijdag van start gaan.

Zang is de rode draad door Louises leven. “Zelfs mijn geeuwen zijn sort of muzikaal”, merkt ze op. Als klein meisje zong ze samen met haar mama in de auto luid het album Hard candy van Madonna mee. “Zang bepaalt het tempo waarop ik leef. Het staat voor emoties, goede en slechte.”

Muziek hielp haar namelijk door een moeilijke periode. Tijdens de coronaperiode worstelde Louise met mentale problemen. Ze lag in de knoop met zichzelf, zat vol negativiteit en stond op de rand van een depressie. “Ik ben toen een halfjaar in opname geweest. Zo raakte ik uit die negatieve spiraal.”

Taboe doorbreken

En daarin speelde ook Billie Eilish een belangrijke rol. “Haar muziek is puur en emotievol. Daarom wou ik absoluut een nummer van haar zingen tijdens de blinde audities. Een lied dat veel betekent voor mij. Ik deed het als een teken om deze moeilijke periode af te sluiten en voluit naar de toekomst te kijken.”

Tijdens de afleveringen wisselde Louise ook van haarkleur: van roze naar groen naar blauw. “Daar zit geen betekenis achter. Zoals anderen de kleur van een trui kiezen, kies ik die van mijn haar.”

Samen met vijftien anderen dingt ze nu mee naar de eindoverwinning in The voice. “Ik smijt me volledig en dan zie ik wel. Ik kan het nog niet vatten dat ik al zo ver ben geraakt. Maar nu wil ik genieten en vooral ook helpen om het taboe rond mentale gezondheid verder te doorbreken. Levensbelangrijk.”

‘The voice van Vlaanderen’, VTM, vrijdag om 20.45 uur.

©  VTM