Populieren maken plaats voor gemengd bos

Het was een mooie plantdag in Maarkedal. © pma

Maarkedal -

De werkgroep Maarkebeekvallei van Natuurpunt Vlaamse Ardennen heeft een plantdag gehouden in de Wijmier in Maarke-Kerkem. De populieren die er stonden werden in september gekapt en maken nu plaats voor een gemengd bos.

Peter Malaise

“Nog niet zo heel lang geleden werden hier populieren aangeplant”, zegt conservator Johan Cosijn. “Voor de natuur is een monotone populierenaanplanting echter niet zo aantrekkelijk. De andere bomen en struiken kregen te weinig kansen door deze snelgroeiende soort. Om een gemengd bos te realiseren, werden de populieren weer verwijderd. Andere boomsoorten als de gewone es en de zomereik werden gespaard.”

“Als plantmateriaal opteerden we voor zwarte els, grauwe abeel, Europese vogelkers, fladderiep en nieuwe zomereik. Dit perceel zal evolueren naar een florarijk en gevarieerd inheems loofbos. Door de omvorming zullen veel meer dieren en planten hier opnieuw een leefgebied vinden. En het landschap in Maarke zal nog mooier worden.”

Het bos, dat aan de Broekestraat ligt, werd aangeplant met medewerking van plaatselijke leden van Natuurpunt Vlaamse Ardennen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus