Topchef Matthieu Beudaert stelt eindejaarsmenu voor VORK samen: “Lekker eten hoeft niet per se duur te zijn”

Chef-kok Matthieu Beudaert (rechts) stelde een eindejaarsmenu samen voor VORK. Kok in het volksrestaurant Joost Vandenhove (links) zal het eind december dan maken.  ©  Ludo Ostijn

Kortrijk -

In deze crisistijden vinden steeds meer mensen de weg naar volksrestaurant VORK. Topchef Matthieu Beudaert stelt het eindejaarsmenu voor VORK in Kortrijk samen. 550 mensen zullen kunnen smullen van zijn creatie, die bereid wordt door de chefs van VORK.

Kris Vanhee

“Wij zitten nogal vaak in onze cocon”, zegt Matthieu Beudaert (45), chef van Table D’Amis. “Als we dan eens iets anders kunnen doen, dan staan we daar zeker voor open. Ditmaal koos ik het eindejaarsmenu voor het Kortrijkse volksrestaurant VORK. Lekker eten hoeft niet per se duur te zijn.”

Op het menu van 23 december staat als voorgerecht een gebrande witte kool met salade van spitskool en een notenmengeling. Als hoofdgerecht voorziet hij de vis van de dag, een bouillon van kikkererwten met fregola sarda (een soort pasta) en knolselder. Als dessert is er een chocoladetaart met hazelnoot.

“Het is de bedoeling dat we het menu voorbereiden en de chefs van VORK het verder aanleren. Eerst wilden we helemaal vegetarisch gaan, maar dat doen we toch niet. De vis wordt de catch of the day.”

150 menu’s

Er worden op 23 december 150 menu’s geserveerd in VORK en er worden een 400-tal meeneemmaaltijden klaargemaakt. “Tien organisaties uit de sociale economie doen hetzelfde”, zegt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (Vooruit). “VORK bestaat in 2023 vijf jaar en heeft meer dan ooit nut van bestaan. Dat zien we aan het aantal gebruikers, onder hen heel veel mensen in armoede.”

VORK leidt jaarlijks tot 70 cursisten op die dan doorstromen naar de horeca. Er wordt gewerkt met lokale producten en voedseloverschotten. “Wij zien inderdaad een toenemend aantal mensen in armoede die komen eten bij ons”, zegt chef Joost Vandenhove van VORK. “Ze kunnen dat doen tegen 2 of 7,5 euro, na doorverwijzing via het OCMW van Kortrijk. Andere klanten kunnen komen eten tegen het markttarief van 15 euro.”

Uniek concept

Buurtrestaurants leiden mensen op die anders weinig kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt. Horecamedewerker is ook een knelpuntberoep en wekelijks krijgt VORK vragen om personeel. “VORK is een uniek concept waar opleiding, lekker eten en gezellig samenzijn aan betaalbare prijzen hand in hand gaan. Ik vind hier drie voortreffelijke chefs”, zegt Beudaert. “Het is dan ook met het grootste plezier dat ik hier samen met hen en met de cursisten een eindejaarsmenu in elkaar steek.”

Verschillende sociale organisaties uit de sociale economie, goed voor 26 buurtrestaurants, en foodmakers over heel Vlaanderen gaven dinsdag de aftrap van www.buurtopjebord.be. Vijf sterrenchefs stelden een menu samen met één van de deelnemende restaurants. Beudaert deed dat dus voor VORK, waar hij trouwens ook peter van is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus