Packrafters halen 200 kilo afval uit Groot Schijn in Deurne: “Van chipszakken tot een elektrische step”

© rr 

Deurne -

Lucas Flies (34) trok zondag samen met acht packrafters het Groot Schijn in Deurne op om die eens grondig uit te mesten. En dat was nodig. Na een vijf uur lange boottocht wisten de rafters zo’n 200 kilo afval uit het water te vissen. “Het Groot Schijn is de laatste wildernis in het sterk verstedelijkt gebied”, zegt deelnemer Mathias Michielsen (30).

Tess Jacobs

Packraften is een concept dat is overgewaaid uit Alaska. De opblaasbare boot die tussen de 3 en 4 kilo weegt biedt een goed alternatief voor zwaardere kajaks en kano’s. “Een lichtgewicht maar toch stevig, ideaal om mee op wildere wateren te varen”, licht Mathias Michielsen toe.

“Het is de eerste keer dat we met onze packrafts deelnemen aan een river cleanup”, zegt Michielsen. “Rond 10u hebben we ons verzameld bij de golf in het Rivierenhof.”

Eens de boten opgeblazen, peddels voorbereid en de juiste tenue aangetrokken, trok het negental rond 11u het water op. “We hadden enkele grotere packrafts mee waar veel afval in kon. Daarnaast hadden de Mooimakers afvalzakken en grijpers voorzien waarmee we individueel rommel konden verzamelen vanuit de rivierbedding.”

De negen packrafters wisten 200 kg afval te verzamelen. © rr 

Dat afval konden ze in samenspraak met de stad Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij, na een melding van sluikstorting, op verschillende punten verzameld achterlaten. De stadsdiensten kwamen die afvalhoopjes nadien wegruimen. “Het Groot Schijn is een uitdagend stukje rivier met een aantal hindernissen. Na een vaart van zes kilometer die vijf uur duurde, zamelden we 200 kilo afval bij elkaar.”

Er werden onder meer een kluis zonder deur en een brandblusser uit het water gevist. © rr 

Gekke voorwerpen

En die lading vuilnis kon tellen. Naast een hoop blikjes, chipszakken en petflessen kwamen er ook wat onverwachte voorwerpen bovendrijven. “Een winkelkar, een brandblusser, een elektrische step, een motorhelm en een kluis zonder deur waren een paar grote objecten die we uit het water wisten te sleuren. Ook een bouwafvalzak gevuld met bouten en moersleutels, een aantal voetballen en een heleboel golfballetjes van het golfterrein werden uit het Schijn gehaald. Een matrashoes vol met afvalhout, een bordje van het lichtfestival De Grote Schijn en een nog perfect intacte kinderfiets met zijwieltjes maken de lijst met gekke voorwerpen compleet.”

Het negental met een missie wist van het Wijnegem Shoppingcenter tot aan het Sportpaleis te varen dankzij de toelating van de Vlaamse Milieumaatschappij. Varen op het Groot Schijn is doorgaans niet toegelaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus