Dove muzikant treedt na dertien jaar weer op

Zandhoven -

Van de ene op de andere dag werd componist en multi-instrumentalist Herwig De Smet volledig doof. Het einde van zijn muzikale carrière, zou je denken. Maar na dertien jaar staat de Zandhovenaar weer op de planken, met een zelfgeschreven plaat. With a little help from zijn twee zonen en wat muzikale vrienden. En een machientje.

Tom De Smet

De 61-jarige Herwig De Smet was decennialang actief in de Vlaamse muziekwereld. Onder meer met zijn eigen songs in The Dog Named Butler, maar ook in de populaire coverband Get Off. Heel wat intussen gerenommeerde beroepsmuzikanten zetten hun eerste stappen in Herwigs bands: onder meer gitarist Tom Lodewijckx (Clouseau, K’s Choice) en drummer Eric Bosteels (Hooverphonic, Stan Van Samang).

Muziek was Herwigs grote passie. Tot hij doof werd. Eerst aan het ene oor, in een halfjaar tijd, in 2004. Vervolgens aan het andere oor, in een halve dag tijd, in 2009. De muzikant was plots beroofd van zijn belangrijkste werkmiddel. “Voor alle duidelijkheid: mijn doof worden heeft niets te maken met te harde muziek”, vertelt hij. “Dan zou de schade zich op een andere plek in het gehoor hebben voorgedaan. Maar wat dan wel de verklaring is, is nooit duidelijk geworden. Ik heb dan ook snel beslist om me daar niet meer mee bezig te houden: ik had alle energie nodig om te herstellen.”

Opgeven of hulp zoeken

“Ik had van in het begin door dat er twee manieren zijn om met zo’n stevige tegenslag om te gaan”, zegt Herwig. “Ofwel geef je je vorige leven helemaal op, ofwel zoek je naar hulpmiddelen. Ik ben allerlei vormen van logopedie gaan volgen, maar de grote doorbraak was het cochleair implantaat dat ik na een tijd kreeg. Daardoor kon ik na jaren opnieuw weer iet of wat horen.”

Een cochleair implantaat is een apparaat dat doven de mogelijkheid biedt weer iets te horen. Dit gebeurt doordat het machientje de functie van de zintuigcellen in het beschadigd binnenoor overneemt en de intact gebleven gehoorzenuw direct elektrisch stimuleert.

Maar zo’n implantaat is geen wondermiddel. Herwig hoort niet alles. “Het gaat niet echt over volume, want dat kan je via zo’n implantaat instellen, maar wel over informatie. Of dat nu spraak of muziek is: het is bij mij maar 60%. Ik krijg niet alles mee.”

Nieuwe muziek, die hij dus niet in zijn auditief geheugen heeft zitten, hoorde Herwig ook op dezelfde, monotone toon, met weinig melodie. Toch begon het zo’n vier jaar geleden weer te kriebelen om muzikaal actief te worden. In zijn gedachten hoorde hij weer nieuwe muziek. Maar hoe die opgenomen krijgen als je geen verschillende tonen kan horen?

Zonen

Enter Herwigs zonen Rafael en Casper. Beiden muzikaal actief, speelden ze de oren van hun vader en startten ze The Ups and Downs Project. Gebaseerd op flarden muziek die Herwig vroeger geschreven had, werkte het trio een volledig instrumentale plaat uit die de luisteraar meeneemt naar hoe het is om samen te leven met iemand die een bipolaire stoornis heeft. Want Herwigs vader (en dus Rafaels en Caspers grootvader) leed aan die ziekte. Enkele terugkerende thema’s in de muziek zijn manie, agressiviteit, depressie, onvermogen tot communicatie, en angst. Herwig omschrijft de muziek zelf als sfeervolle rock met invloeden van bands als Genesis en Pink Floyd.

Eerst werd de muziek opgenomen. Herwig kon daarvoor – naast op zijn zonen – een beroep doen op oude muzikale vrienden zoals Tom Lodewijckx en Eric Bosteels. En nu is er de climax van het hele project, dertien jaar na het volledig doof worden: de live uitvoering, tijdens een concert op zondag 4 december in Schouwburg Luchtbal. “Ik hoef je niet te zeggen dat dat voor een dove een hele uitdaging is. We hebben heel hard gewerkt om alles live te kunnen brengen. Gelukkig word ik omringd door topmuzikanten en ken ik mijn limieten. Ik beperk me live tot de synthesizer. Maar dat dit anno 2022 mogelijk zou zijn, had ik toen ik doof werd niet gedacht. Ik hoop dan ook dat mijn verhaal anderen kan inspireren: met veel wilskracht en volharding, en hulp van vrienden en familie, kan je meer dan je eerst voor mogelijk hield.”

De live opvoering van The Ups and Downs Project vindt plaats op 4 december om 14u in Schouwburg Luchtbal. Meer info en tickets op upsanddownsproject.com.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus