Gemeente zet slimme Kempense vallen in tegen bruine ratten

Ravels gaat gebruik maken van de SmarTraps van de Geelse firma Strygoo. © JAA

Ravels -

Wie binnenkort een zwarte doos in Ravels spot, hoeft niet de ontmijningsdienst te waarschuwen. Het gemeentebestuur plaatst hoogtechnologische vallen op het openbaar domein om zoveel mogelijk bruine ratten te vangen.

Ratten zijn nog steeds een plaag maar ouderwetse middeltjes zoals gif en klemmen zijn steeds meer uit den boze. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor mensen en andere dieren. Bovendien sterven de ratten er een vreselijke dood door. Tegen het gif worden ze mettertijd ook immuun.

Het alternatief vond de gemeente Ravels bij de firma Strygoo in Geel. Zij ontwikkelden de SmarTrap, een hoogtechnologische rattenval. “De SmarTrap lokt de ratten met voedsel”, klinkt het bij de gemeente. “De dieren laten een spoor achter in de val. Als ze een veilig gevoel hebben gekregen, komen ze steeds vaker en in groteren getale terug om te eten.”

LEES OOK. Slimme rattenval zonder gif verovert Voorkempen

Conserveringsvloeistof

Die bewegingen worden opgevolgd door sensoren zodat vermeden wordt dat andere dieren in de val lopen. “De klep gaat dicht op het juiste moment zodat er meerdere ratten tegelijk gevangen worden. De dieren vallen in een conserveringsvloeistof, sterven een snelle dood en blijven hygiënisch bewaard tot een medewerker van de gemeente deze verwijderd.”

De SmarTrap is zo groot als een oude KGA-box en zwart van kleur, met op het deksel een sticker van de gemeente Ravels. Inwoners kunnen plaatsen op het openbaar domein waar ratten zich ophouden online melden. (woad)

www.ravels.be/ongedierte

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus