“U moet op de hoogte geweest zijn”: Groen wijst stadsbestuur met de vinger na wantoestanden in ’t (B)engeltje

Kinderdagverblijf ’t (B)engeltje werd op 10 november gesloten na zwaarwichtige klachten. Elisabeth Meuleman (Groen) wijst schepen Mathieu Mas (CD&V) en het bestuur nu met de vinger.  ©  belga, rr

Oudenaarde -

Volgens oppositiepartij Groen had het Oudenaardse stadsbestuur actie moeten ondernemen na diverse klachten over ernstige wantoestanden in kinderdagverblijf ’t (B)engeltje in Leupegem. “U moet al lang op de hoogte geweest zijn, want de stad geeft advies aan Kind & Gezin”, aldus raadslid Elisabeth Meuleman. Bevoegd schepen Matthieu Mas (CD&V) ontkent.

Paul Darragas

LEES OOK. Vernietigend rapport leidt tot sluiting crèche: kinderen moesten eten tot ze overgaven en werden met hoofd in toilet geduwd

Kinderdagverblijf ’t (B)engeltje werd op 10 november gesloten na aanhoudende klachten over wanpraktijken. Die klachten waren er al sinds 2011. Volgens Groen draagt ook het Oudenaardse stadsbestuur verantwoordelijkheid. “Een jaar geleden klopten zes mensen, onder wie vier ex-medewerkers, aan bij onze politie”, aldus Meuleman. “De klachten zijn eigenlijk te pijnlijk voor woorden. Het politierapport spreekt van ernstige tekorten en trauma’s bij jonge kinderen. Toch duurde het nóg een jaar voor de kinderopvang de deuren moest sluiten. Meer nog, in 2020 kreeg de opvang toestemming om uit te breiden. Uiteraard ligt de politieke verantwoordelijkheid hiervoor vooral op Vlaams niveau. Vlaanderen is verantwoordelijk voor de vergunning en de controle op kinderopvanginitiatieven. Toch heeft ook de stad een belangrijke adviesrol en verantwoordelijkheid, die recent nog is uitgebreid en versterkt. Het lokaal bestuur geeft bijvoorbeeld advies aan Kind & Gezin over de uitbouw van een kinderopvang.”

“Niet iedere ouder vond al geschikt alternatief”

Groen maakt ook een kanttekening bij de mededeling dat intussen voor bijna alle kindjes van ’t (B)engeltje een nieuwe opvangplaats werd gevonden. “Die hoeraberichten moeten toch wat genuanceerd worden”, zegt Meuleman. “Vaak is er slechts plaats voor één baby of peuter, doorgaans ook maar voor een beperkt aantal dagen per week. De stad schrapt gewoon kindjes van de lijst als ze één dag op vijf opvang hebben. Soms gaat het ook om tijdelijke noodoplossingen en soms ook om opvanginitiatieven die toch relatief ver van Oudenaarde liggen, zoals in Nazareth.”

LEES OOK. Stad zoekt nog voor zes kinderen opvang: “We blijven getroffen ouders steunen en begeleiden”

“Hadden niet alle info”

“Ik ben pas in september vorig jaar op de gebracht van wantoestanden in ’t (B)engeltje”, reageert schepen van Sociale Zaken en Kinderopvang Mathieu Mas (CD&V). “Dat was nadat een politioneel onderzoek werd opgestart. Gelet op het lopende onderzoek, konden we als stad niet veel ondernemen. We kregen ook niet alle informatie en wisten dus ook niet dat het om heel zwaarwichtige feiten ging.”

“Onze belangrijkste zorg is nu de zoektocht naar nieuwe opvangplaatsen. Er is nog een oplossing nodig voor 3 van de 56 kindjes. En het gaat inderdaad vooral om tijdelijke opvang. Daarom is het de bedoeling om te investeren in duurzame oplossingen. We bekijken op welke manieren dat kan. Zo is aan de Scheldekop een nieuwe crèche voorzien. Zelf stedelijke kinderopvang organiseren, zou misschien ook een mogelijkheid kunnen zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus