Energietips Horeca Vlaanderen: “Controleer de rubbers van de vriezers en zet na de service uw koffiemachine en friteuse uit”

© ATV

Zandhoven -

Brasserie Den Draver in Zandhoven vormde dinsdagvoormiddag het decor van de 26ste en voorlopig laatste halte van de Horeca Energy Tour van Horeca Vlaanderen. Horeca-ondernemers kregen er tips om energie te besparen en konden vragen stellen aan een expert. Wim Dingenen van Den Draver werd ineens ook voorgesteld als voorzitter van de nieuwe afdeling Horeca Vlaanderen Groot-Lier.

Kristin Matthyssen

Brasserie Den Draver. ©  kma

Sinds anderhalve maand is Horeca Vlaanderen op pad om horeca-ondernemers energiebesparende tips te geven. “Met Zandhoven inbegrepen vandaag, gaat het om 24 fysieke en twee digitale meetings”, zegt CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. “We hebben zelf tijdens de coronacrisis vervroegde openingen gevraagd en vragen nu steun van de overheid in de energiecrisis. Maar het is ook onze verantwoordelijkheid om als horeca-ondernemers zelf te zien waar we nog kunnen besparen. Eerstdaags versturen we nog 22.500 gidsen van onze Horeca Energy Support-tour vol quick wins naar onze leden. Wist je bijvoorbeeld dat versleten deurrubbers van koelkasten en diepvriezers voor serieuze energielekken kunnen zorgen? Door die rubbers tijdig te vervangen, kan je 30% van het toestelverbruik uitsparen.”

Wim Dingenen van Den Draver onderzoekt onder meer of hij zonnepanelen kan leggen. ©  kma

Wim Dingenen van brasserie Den Draver werd voorgesteld als nieuwe voorzitter van de lokale afdeling Groot-Lier, die Lier, Duffel, Nijlen, Zandhoven, Berlaar en Ranst omvat. Omdat de afdeling Lier wat was ingedommeld, werd beslist om de afdeling Antwerpen-Noord ietsje in te krimpen en Lier uit te breiden tot Groot-Lier. Hoe Wim energie probeert te besparen? “Wij zetten alle drankenkoelingen en de koffiemachine uit na de service. Momenteel kook ik op gas, maar we gaan zien om alles elektrisch te maken en met zonnepanelen onze eigen energie op te wekken. Ook de mogelijkheid om decentraal energie opwekken onderzoeken we, door te zien of we zonnepanelen op ons magazijn in Kessel kunnen leggen. Wie een digitale teller heeft, kan ook beter de maandelijkse afrekening betalen zonder met voorschotten te werken. Ik prijs me gelukkig dat we onze zaak nog met stookolie verwarmen en niet op gas.”

Sigrid Naedts van restaurant Het Pannenhuis. ©  kma

Den Draver staat bekend om zijn ijsjes en wafels. Of dat ijs geen energievreter is nu? “Al ons ijs ligt in een vriescel en dat verbruik blijft redelijk stabiel. Waar we wel nog op letten is dat het licht in kleine ruimtes niet blijft branden, door bewegingsmelders te hangen.”

Sigrid Naedts van restaurant Het Pannenhuis in Massenhoven is ook bestuurslid bij de afdeling Groot-Lier en woonde met kleine oogjes de workshop bij. Maandagavond kon ze een feestje bouwen in Schelle op de Horeca Awards, waar ze derde werd in de categorie ‘hospitality’ of klantvriendelijkheid. Voor de zoveelste keer, want Naedts is blijkbaar qua gastvrijheid moeilijk te kloppen, merkte de jury die lastige mysterie-telefoontjes pleegde en incognito kwam eten om te controleren of de gastvrouw bijvoorbeeld de jassen galant in ontvangst neemt.

Hoe Sigrid energie bespaart? “Ik heb sinds de coronasluiting mijn uren wat aangepast en wil net als Wim zonnepanelen leggen. De friteuse gaat na de service uit”, vertelt ze, hetgeen volgens de expert een goede besparing is. “Friteuses die blijven branden, belasten extra de koeling. Ook in frituren is dat een belangrijke besparingstip.”

Sigrid Naedts was nog in de winning mood. ©  rr

Op de vraag wie zijn koffiemachine al uitzet, ging slechts de helft van de handen in de lucht. “Het is sletig voor de machine”, zei iemand. Volgens de aanwezige expert Michaël Deneve van Denercon uit Berchem zal de onderhoudsfactuur misschien inderdaad iets hoger liggen, maar dit weegt niet op tegen de energiebesparing. Nog tips: minder verschillende soorten frisdrank en bieren zodat je een frigo kan uittrekken, in restaurants eventueel de biertap wegdoen en uit flesjes schenken, tochtgordijnen of een deursas maken en terrasverwarmers vervangen door dekentjes.

Expert Michaël Deneve van Denercon beantwoordde ook persoonlijke vragen over energie. © kma 

Den Draver. ©  kma

©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus