Lokale vertellingen herleven in kerk van Blauberg: “Goede verhalen zijn tijdloos”

De vertelavond vindt plaats in de kerk van Blauberg. © Dirk Vertommen

Blauberg -

De dienst Cultuur van Herselt en het Blaubergs Willem Elsschot Genootschap slaan op zaterdag 10 december de handen in elkaar voor een vertelavond in de kerk van Blauberg. Lokale verhalen herleven er, voorzien van een portie humor en afgewisseld met een streepje muziek. “Deze verhalen zijn ons immaterieel erfgoed”, luidt het.

Kristof Van Rompaey

Televisie, internet, sociale media: het vertellen van verhalen kreeg er doorheen de geschiedenis enkele geduchte concurrenten bij. Theo Aerts, voorzitter van het Blaubergs Willem Elsschot Genootschap, maakte desondanks een levenswerk van het bewaren van Herseltse volksverhalen. In 2004 bracht hij het boek Oude verhalen... betoverend uit. Hij ging daarvoor op bezoek bij de vroegere volksvertellers en hun kinderen.

Nu neemt Aerts het initiatief voor de vertelavond in Blauberg. Samen met collega-verteller Walter Brems brengt hij in de kerk volksverhalen waar vroeger rond de haard naar geluisterd werd. De Blaubergse rasmuzikanten Eddy Verreycken, Renee Bonne en Ludo Daems zorgen voor afwisseling met een streepje muziek.

Extra warmte

“Het publiek zit gezellig rond ons en de muzikanten én we smijten er nog een schepje humor bovenop”, zegt Aerts.“Tot in de eerste helft van vorige eeuw was vertellen een populaire bezigheid in Blauberg. Verhalen aan het haardvuur, en later bij de Leuvense stoof, brachten mensen samen en zorgden voor nog wat extra warmte. De goede verhalen zijn spannend, humoristisch en vooral tijdloos. Ik ben blij dat we ze nu kunnen teruggeven aan ons publiek.”

De vertelavond duurt van 20 tot 21.30u en maakt deel uit van het Herseltse cultuurprogramma CC De Kerken. De basisprijs voor een ticket bedraagt 8 euro. Tickets reserveren kan online of telefonisch via de dienst Cultuur.

cultuur@herselt.be, 014.53.90.58

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus