“Maak er werk van of het wordt een ramp”: beelden tonen ergernis binnen stadsbestuur tijdens pittige discussie over ziekenhuisfusie

©  rr

Brugge -

En plots rommelt het binnen de Brugse meerderheid. Tijdens een discussie op de gemeenteraad maandagavond over het uitblijven van een ziekenhuisfusie gaf burgemeester Dirk De fauw (CD&V) coalitiepartner Pablo Annys (Vooruit) een stevige veeg uit de pan. “Maak er werk van of het wordt een ramp.”

Koen Theuns

De Brugse binnenstad mag dan inmiddels in kerstsfeer baden, daar was in het stadhuis maandagavond niets van te merken. Een discussie over het uitblijven van de beloofde fusie tussen de Brugse ziekenhuizen toonde aan dat het niet allemaal peis en vree is binnen de meerderheid, integendeel.

Yves Buysse (VB) interpelleerde schepen Pablo Annys, voorzitter van het AZ Sint-Jan, naar een stand van zaken over de aanslepende gesprekken. Pol Van Den Driessche (N-VA) drong erop aan om een bemiddelaar aan te stellen, maar ook Doenja Van Belleghem, fractievoorzitter van coalitiepartner CD&V, mengde zich: “Wij verwachten dat nog voor het einde van dit jaar duidelijke stappen worden gezet in de richting van een fusie.”

“Niet laten opjagen”

Vooral dat laatste schoot Annys danig in het verkeerde keelgat. Hij noemde het druk zetten “een coalitiepartner onwaardig”, zeker in het licht van enkele “nieuwe elementen”. Zo maakte hij bekend dat naast het AZ Sint-Lucas ook het AZ Alma in de fusiegesprekken wordt betrokken. “Ik laat me niet opjagen, maar het gaat vooruit. De essentie is dat je het eerst eens moet zijn over de inhoud”, aldus Annys. (Lees verder onder de video)

Maar dan moest de grootste kritiek nog volgen. “Er zijn in de voorbije maanden géén gesprekken geweest over een fusie. Er is ons beloofd in mei dat er delegaties zouden worden samengesteld, vier personen van Sint-Jan en vier van Sint-Lucas. Dat is niet gebeurd, er is niet gesproken”, aldus burgemeester Dirk De fauw, die de raad van bestuur van het AZ Sint-Jan, met Annys als voorzitter, toesprak.

“Ik geef jullie de opdracht om ervoor te zorgen dat werk gemaakt wordt van een fusie. Want het is juist wat Pol (Van Den Driessche (N-VA), red.) zegt: wij worden in het West-Vlaams landschap een klein ziekenhuis. Als er nog geïnvesteerd wordt, zal het in Roeselare of in Kortrijk zijn, maar niet meer in Brugge. En de hele goede, kwaliteitsvolle artsen zullen Brugge verlaten.”

Ramp vermijden

Terwijl Annys nog repliceerde dat de prioriteit nu lag bij het opstellen van een zorgstrategisch plan, schudde De fauw ostentatief het hoofd. “Neen”, weigerde hij het debat te sluiten. “Voor alle duidelijkheid, Pablo, en leden van de raad van bestuur, ik behoud het vertrouwen in jullie. Maar maak er werk van. (…) Je moet nu stappen zetten voor een fusie of het wordt een ramp.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus