Wintersalon rolt eindejaarssfeer de stad in

“Net als de vorige jaren spelen heel wat verenigingen en handelaars een belangrijke rol op het Wintersalon.” © BERT DE DEKEN

Turnhout -

Sfeervolle eindejaarsverlichting domineert stilaan het straatbeeld in Turnhout. Dat betekent dat de inwoners zich klaarmaken voor het Wintersalon op de Grote Markt. Van 22 december tot en met 8 januari kun je er genieten van de eindejaarssfeer. De stad zorgt voor een betaalbaar programma voor jong en oud.

Noreen Muhammad

De maand december staat voor de deur. Turnhout maakt zich op voor het jaarlijkse Wintersalon. De openingsdag op 22 december is gekoppeld aan een laatavondshopping tot 21u. “Vorige winter hadden we beperkte winteractiviteiten door corona. We merkten wel dat we veel Nederlanders over de vloer kregen. Samen met de stadsdiensten hebben we dit jaar ons aanbod uitgebreid zodat we nog meer bezoekers kunnen lokken. We hebben veel tijd gestoken in het programma omdat we alle bezoekers een warm gevoel willen bezorgen”, zegt de Turnhoutse schepen voor Toerisme Stijn Adriaensens (N-VA).

Rollerpiste

Het is geen geheim dat de energieprijzen de pan uitswingen. Door die gestegen kosten besliste het stadsbestuur om dit jaar geen ijspiste te plaatsen. In plaats van ijsschaatsen, kun je dit jaar naar hartenlust rolschaatsen of skeeleren op een rollerpiste. “We hebben verschillende alternatieven moeten onderzoeken. Uiteindelijk borrelde het idee op om een rollerpiste te plaatsen. Of de rollerpiste enkel naar de kindjes gericht is? Volwassenen kunnen er evenveel plezier aan beleven. Laten we het samen gezellig maken en rolschaatsen terug hip maken zoals in de jaren 80. Zowel jong als oud kunnen hiervan genieten”, zegt Stijn Adriaensens.

Wintertuin

Ook dit jaar is er een Wintertuin voor de kinderen. De leerlingen hout en tuinbouw van VIBO en de stadsarbeiders halen met de Wintertuin opnieuw het groene noorden van de stad naar het centrum: 5.000 viooltjes, houten diertjes, kerstbomen, lichtjes, het sprookjeshuis en spelelementen voor de allerkleinsten zorgen voor een sprookjesachtige sfeer op de Grote Markt. “Ook de voorlezers van de bib trekken hun warmste jas aan en nemen winterse verhalen mee naar de Wintertuin”, klinkt het.

Het Wintersalon belooft kinderen een magische tijd. Van rolschaatsen op de rollerpiste tot een alpacaboerderij en een wandeltocht. Schepen Stijn Adriaensens licht een tipje van de sluier over dat laatste. “We hebben deze keer ook een wandeling voor kinderen in elkaar gestoken. Die wandeling loopt tot het Turnhouts Vennengebied. Ik ga nog niet veel onthullen gezien het een verrassing moet zijn voor de jonge bezoekers.”

Schepen Stijn Adriaensens (N-VA): “De winter is een mooie periode om het warm te houden en samen te klinken.” © BERT DE DEKEN

Muziekprogramma

Bezoekers kunnen genieten van een drankje en hapje aan de chalets. De chalets zijn dagelijks geopend van 13 tot 23 uur. Op vrijdag en zaterdag zijn ze open tot middernacht. Voor de muziekliefhebbers staan er ook tien gratis optredens geprogrammeerd op het Wintersalon.

Schepen Stijn Adriaensens kijkt enorm uit naar de wintersfeer. ”Ik hoop dat de bezoekers een fijne tijd tegemoet gaan. Met de hoge energieprijzen en onzekerheden in het leven zijn het moeilijke tijden voor iedereen. De winter is een mooie periode om het warm en gezellig te maken en samen te klinken. We hopen dat iedereen zich zal amuseren.”

Bekijk het hele programma van het Wintersalon op www.turnhout.be/wintersalon

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus