Drie jaar cel voor overvallers van Juwelier Hoste

De overval vond plaats op 19 juli dit jaar. ©  jdk

STASEGEM -

De twee 19-jarige overvallers van juwelier Hoste in Stasegem zijn elk veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Na de brutale overval veroorzaakten de twee jonge Nederlanders ook nog een wilde politieachtervolging waarbij ze spookreden op de pechstrook. Over de buit is nog geen uitspraak.

Jonathan Folens

Op 19 juli vertrokken Saïd R. (19) en Oubaida A. (19) om 5 uur ’s morgens vanuit Amsterdam naar de juwelierszaak in Stasegem. Ze boden zich aan bij de gesloten deur van de winkel en de uitbaatster liet hen binnen. Daar gingen ze meteen erg driest te werk. “Ze sloegen vitrinekasten kapot met mokerhamers en eisten dat de uitbaatster de kluis zou openen”, beschreef de procureur op het proces.

“Zij was in shock en zakte in elkaar. De beklaagden vluchtten weg en reden in de verkeerde richting op de snelweg. Ter hoogte van Sint-Denijs-Westrem crashten ze tegen een betonnen wand. De passagier kon meteen gevat worden, de bestuurder klom nog over de muur en vluchtte te voet. Pas na een klopjacht werd ook hij ingerekend.”

Eerste vergrijp

Opmerkelijk is dat zowel Saïd R. als Oubaida A. uit een normaal Amsterdams gezin komen. Ze waren beiden student, kenden elkaar van op school en kwamen nooit eerder in aanraking met het gerecht. “Voor hun ouders is het een raadsel waarom ze zoiets gedaan hebben”, zei de advocaat van R. “Ze waren geïnspireerd door slechte vrienden en wilden een overval plegen. Via Google gingen ze op zoek naar juwelierszaken die niet in een druk centrum lagen kwamen zo uit in Harelbeke.”

Op de zitting spraken beide mannen hun spijt uit en boden ze hun excuses aan bij de juweliers. Omdat het bovendien om hun eerste vergrijp ging, gaf de rechter hen nog een kans en sprak de helft van de celstraf met uitstel uit.

Over de grootte van de buit en eventuele schadevergoedingen is nog geen duidelijkheid, dat volgt op 30 januari volgend jaar.

LEES OOK. Uitbaatster juwelierszaak erg onder de indruk na brutale overal: “Ze zal vanavond nog niet veel slapen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus