Warme herfst laat boomdahlia na acht jaar opnieuw bloeien

Boomdahlia bloeit nog eens na acht jaar.  © Arboretum Kalmthout

Kalmthout -

De boomdahlia in het Arboretum van Kalmthout staat in bloei. Dat is uitzonderlijk, want het is pas de tweede keer in 16 jaar dat dit gebeurt. Wie dit uitzonderlijke natuurmoment wil zien, moet zich haasten. Vanaf donderdag wordt het erg koud dat is nefast voor de bloemen.

“De boomdahlia lijkt in alles op een gewone dahlia, maar dan vele malen uitvergroot. Deze Zuid-Amerikaanse soort vind je voornamelijk in Guatemala en Colombia, waar de boomdahlia gemakkelijk tot negen meter hoog wordt. Bij ons kan hij tot zes meter hoog worden. Uit de wortelknollen groeien ieder jaar opnieuw grote en lange stengels. In tegenstelling tot de andere dahlia’s in het arboretum, is deze plant altijd buiten gebleven en in de winter enkel afgedekt met herfstbladeren. We zijn hiermee een van de weinige plekken waar deze soort op deze manier buiten gekweekt wordt en tot bloei komt. In Groot-Brittannië zijn er ook al wat waarnemingen geweest maar in ons land zijn we zeker de eerste”, legt Abraham Rammeloo uit. 

Bloeien dankzij warme herfst. © Arboretum Kalmthout

“In ons klimaat is het een prachtige, exotisch aandoende bladplant die eigenlijk nooit tot bloei komt. Daarvoor zijn de zomers niet warm genoeg en komt de herfst te vroeg. Het warme weer van de voorbije weken is zonder twijfel verantwoordelijk voor deze unieke gebeurtenis. Op dit ogenblik zwellen de knoppen en zijn de eerste roze bloemen met een oranje hart te zien”, zegt Abraham Rammeloo, conservator-directeur van het Arboretum Kalmthout.

Vlug zijn

Koude en zeker vriestemperaturen zijn faliekant voor de boomdahlia. “Volgens de recente weersvoorspellingen kunnen bezoekers van het arboretum nog zeker tot en met woensdag terecht om te genieten van de prachtige bloemen. Vanaf donderdag wordt vrieskou verwacht en daar kunnen de roze bloemen echt niet tegen”, weet Abraham Rammeloo.(evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus