Jan (73) leert jongeren het Gents van zijn ‘meetje’ uit de Brugse Poort: “Je moet het horen om het echt te kunnen leren”

©  IF

Gent -

Voor de week van het Gents lanceert Jan Verbeeck (73) een zevendelige podcastreeks over het Gents dialect. Zelf leerde hij onze volkstaal via zijn ‘meetje’ uit de Brugse Poort, nu wil hij jongeren helpen het dialect te verstaan en het kunnen spreken.

Simon Dekaezemaker

“Het Gents is zo uniek”, zegt Jan Verbeeck (73) die opgroeide in Gentbrugge, maar ondertussen in Melle woont. “Ons dialect lezen? Dat is heel moeilijk (lacht). Het heeft een eigen woordenschat en heel specifieke klanken. Daarom moet je het horen en vooral spreken om het echt te kunnen leren.”

Verbeeck lanceert deze week daarom zijn eigen podcast: ‘Een beetje Gents’. In zeven ‘lesjes’ van een twintigtal minuten wil hij luisteraars kennis laten maken met het Gents van Romain De Coninck en Walter De Buck. Woordenschat, grammatica en luisteroefeningen, het komt allemaal aan bod.

Brugse Poort

Zelf leerde Jan Verbeeck (73) het Gents dialect van zijn meetje uit de Brugse Poort. “We waren met 9 kinderen thuis en werden door onze ouders enkel in het algemeen Nederlands opgevoed”, legt hij uit. “Gelukkig leerde mijn meetje ons Gents. Ons dialect kunnen praten, dat is fantastisch toch.”

Met zijn podcast wil Verbeeck ook helpen om het dialect te behouden. “Veel jonge mensen praten geen Gents meer”, gaat hij verder. “Het zou zonde zijn dat ons dialect zou verdwijnen. Dus daarom probeer ik op een ludieke manier het ze te leren. Met een kwinkslag af en toe, op zijn Gents dus.”

De podcastafleveringen ‘Een beetje Gents’ zijn te beluisteren via Spotify of via YouTube.