Vaccinatiecentra sluiten definitief de deuren, apothekers en artsen nemen over

©  pma

Vlaamse Ardennen -

Eind december 2022 sluiten de vaccinatiecentra in Oudenaarde en Ronse definitief de deuren. Nu al kan je voor een nieuwe coronaprik terecht bij je huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige. Vanaf januari zullen zij de vaccinatie volledig op zich nemen.

Peter Malaise

“Dankzij het enorme enthousiasme van alle medewerkers en vrijwilligers was ook de herfstcampagne in onze regio een groot succes”, zegt Nils Dewolf van de eerstelijnszone Vlaamse Ardennen. “Meer dan 50 procent van de volwassenen kwam de voorbije twee maanden langs voor de herfstbooster. Bij de personen met het hoogste risico, de 65-plussers, liggen de cijfers zelfs nog een pak hoger. Zo zien we tussen 65 en 79 jaar dat maar liefst 81 procent een prik in ontvangst nam. Bij de 80-plussers ligt dat met 70 procent iets lager. Waarschijnlijk doordat zij in de lente al een tweede booster kregen.”

Laatste prikdagen

“Nu deze campagne op haar laatste benen loopt, gaan ook onze twee vaccinatiecentra de laatste fase in. Eind december sluiten we definitief de deuren. Dat wil niet zeggen dat je ondertussen niet meer gevaccineerd kan worden. Zij die alsnog een boostervaccin wensen, kunnen nog terecht in Ronse op zaterdag 10 december tussen 9 en 12.30 uur. De Qubus in Oudenaarde opent de laatste keer zijn deuren op dinsdag 20 december van 17 tot 20 uur.”

“Vanaf nu kan je voor je boosterprik ook terecht bij je huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige. Vanaf januari zullen zij de vaccinatie volledig op zich nemen. Let wel, ook bij je huisarts of apotheker zal je een afspraak nodig hebben om het vaccin te kunnen krijgen. Je zal dus niet zomaar kunnen binnenwandelen voor je prik. Thuisverpleegkundigen mogen ook vaccineren in overleg met en via een voorschrift van de huisartsen.”

Ook callcenter sluit

Op www.apotheek.be staat een lijst van welke apotheken in de regio vaccins op voorraad hebben. De apothekers die mogen vaccineren, hebben recent een opleiding gevolgd. “In ons callcenter is de grote drukte voorbij, we zullen onze openingsuren dus sterk beperken. Vanaf deze week zijn we enkel nog bereikbaar op maan-, woens-, en vrijdag tussen 9 en 13 uur op 055-30.02.00. Je kan ons ook steeds bereiken via info@vaccinatievlaamseardennen.be. Eind december trekken we ook de stekker uit onze telefooncentrale, dan kan men terecht bij de Vlaams hulplijn op het nummer 1700, elke werkdag tussen 9 en 19 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus