Belgian Cats zetten met indrukwekkende zege grote stap richting vierde opeenvolgende EK

Julie Vanloo leidde de Belgian Cats met een double-double versus Bosnië en Herzegovina naar de winst© BELGA

Met een schitterende zege tegen Bosnië en Herzegovina in een uitverkochte Leuvense Sportoase openden de Belgian Cats volledig de deur naar een vierde opeenvolgende EK: 100-58. Na vier speeldagen en twee ruime zeges deze week tegen Noord-Macedonië en Bosnië-Herzegovina tellen de Cats 3 op 4 en zijn ze met nog twee speeldagen op het programma leider. Half februari volgen de twee laatste EK-kwalificatiewedstrijden in Duitsland en in Noord-Macedonië.

Patrick Ceulemans

De tien groepswinnaars en de vier beste tweedes van de acht poules van vier zijn geplaatst voor het EK dat van 15 tot 25 juni 2023 in Israël/Tel Aviv en Slovenië/ Ljubljana wordt afgewerkt. Willen de Belgian Cats zich voor de tweede keer op een rij kwalificeren voor de Olympische Spelen (2024 Parijs), moeten ze in eerste instantie volgend jaar op het EK van de partij zijn.

Julie Vanloo en Hind Ben Abdelkader namen de Cats onmiddellijk op sleeptouw en zorgden in een dolle sfeer snel voor een 9-3 bonus. Antonia Delaere was on fire en was de inspirator met driepunters en splijtende drives voor de 19-5 en 27-6 bonus. Ondertussen hadden Emma Meesseman en Kyara Linskens ook al gescoord. In het slot van het eerste kwart reageerden de Bosnische dames met een bescheiden 0-7 tussenspurtje: 27-12. De Belgian Cats panikeerden evenwel niet en bondscoach Rachid Meziane roteerde met alle twaalf speelsters. Van 33-14 ging het gezwind naar een 47-24 Belgische bonus en hadden al zeven Cats gescoord. Met ook de eerste punten van Ine Joris (een bom) en een driepunter van Julie Vanloo on the buzzer van het tweede kwart trokken de Cats naar de kleedkamer met een 53-26 tussenstand.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de derde periode trokken de basisvijf nog eens alle registers open. Wat volgde was een demonstratie van snel basketbal. Met verschillende fast-breaks en via Julie Vanloo, Hind Ben Abdelkader, Kyara Linskens, Becky Massey en Emma Meesseman naar 64-34 en was de dertiger een feit. In het slotschuifje bleven de Belgian Cats via verschillende speelsters met prachtig basketbal uitpakken. De Mexican wave rolde over de volle tribunes van de Leuvense Sportoase en met al negen scorende Cats begonnen de Belgian Cats met een 73-44 voorsprong aan het slotkwart.

In die laatste tien minuten kregen de Cats van het publiek veel open doekjes. Julie Vanloo, die al lang een double-double had, dirigeerde en scoorde en kreeg steun van Emma Meesseman en Hind Ben Abdelkader. Bij 91-51 was de veertiger een feit, dropte Antonia Delaere met een bom de century en speelden de Belgian Cats in een uitzinnige sfeer de partij perfect uit.

België-Bosnië en Herzegovina 100-58

Kwarts: 27-12, 26-14, 20-18, 27-16

België: Ramette 0, Delaere 16, Resimont 0, Meesseman 20, Linskens 11, Ben Abdelkader 16, Geldof 3, Becky Massey 7, Lisowa 4, Nauwelaers 0, Vanloo 20, Joris 3

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer