“Laat mij de ploeg opstellen en we winnen volgende week tegen Kroatië”

Weinig lachende gezichten op het jeugdevent van KFCE Zoersel met groot scherm in de kantine. ©  kma

Zoersel, Zandhoven, Malle -

“Wat is ’t? Gij komt voor de Gazet van Marokko zeker?”, zegt een stamgast cynisch in café De Lindekens in Massenhoven; als we een kwartier voor het einde van de match onze neus binnensteken. Op dat moment staan er al supporters buiten te roken op het terras. Nooit een goed teken als fans het voor het affluiten opgeven, al zijn er op dat moment nog best veel Rode Duivels-fans die er nog in geloven.

Kristin Matthyssen

Een match om snel buiten te gaan roken, vonden ze in café De Lindekens. ©  kma

Café De Lindekens, het laatste dorpscafé van Massenhoven, sloot afgelopen zomer al de deuren. Maar omdat het café nog niet verkocht is, mag vzw De Vliegenstovers het café tijdens de WK-matchen van de Rode Duivels uitzonderlijk openhouden om het dorpsleven in Massenhoven te ondersteunen. Maar wat een feest had moeten worden, eindigde zondag in mineur. “Ik denk niet dat we tegen Kroatië gaan winnen”, klinkt Tijs Vertommen, een van de trekkers van De Vliegenstovers, gelaten. Tijs ziet het niet meer goed komen met onze Duivels.

De Marokkanen bouwen een feestje op het scherm. “Wat is ’t, gij komt voor de Gazet van Marokko zeker?” ©  kma

Marijke (rechts) ziet nog een lichtpuntje: “We kloppen Kroatië”. ©  kma

Marijke uit Oelegem klinkt optimistischer, als zij tenminste de ploeg mag opstellen in plaats van Martinez. “Haal Michy Batshuayi eraf, want die kent de buitenspelregels niet, en Witsel, en we gaan door naar de volgende ronde.” Een uitschakeling zou jammer zijn, want hoe meer matchen van de Rode Duivels, hoe vaker café De Lindekens nog eens opent. “Al denk ik dat we bij een vroege uitschakeling de finale ook nog wel gaan uitzenden”, zegt Tijs.

Bedrukte gezichten in café De Patriot in Zandhoven. ©  kma

Aan de supporters zal het niet gelegen hebben, want café De Patriot in Zandhoven zat stampvol. Maar ook hier niet die uitgelaten, zelfverzekerde sfeer van de hoogdagen tijdens het wereldkampioenschap van 2018. Halverwege de tweede helft, zelfs nog voor de tweede goal, zien de gezichten er al bedrukt uit.

Nee, het is niet de sfeer van het WK 2018.  ©  kma

Het nieuw jeugdeventsteam van KFCE Zoersel had nochtans zo hard zijn best gedaan voor zijn eerste activiteit. Er was een groot scherm en er waren snoepjes in de Belgische driekleur. Zo’n tweehonderd fans kwamen af. “We hebben ook prijzen uitgedeeld voor de best verklede supporter”, zegt Ilse Van de Wiele. “Fran en Sten wonnen in hun leeftijdscategorie, en bij de ouderen won Sus. Vandaag had de ideale dag kunnen worden. De eerste ploeg had gisteren al gespeeld, de jeugd zit nog niet in de examens, en iedereen had een goed gevoel na de eerste helft”, zegt Ilse, die gelukkig al een nieuwe activiteit voor de jeugd in de pijplijn heeft zitten. Volgende week komt Sinterklaas naar de kantine, die zal niet ontgoochelen.

De best verklede supporters (hier samen op de foto) kregen een prijs.  ©  kma

Geen gejuich in de kantine van KFCE Zoersel. ©  kma

Café ’t Vermoeden in Westmalle heeft kartonnen versies op ware grootte van onder meer Eden Hazard staan. Binnen zijn er drie televisieschermen, in de buitenbar hangen er nog twee. Alle matchen worden er uitgezonden. Zaakvoerder Walter heeft zelfs twee decoders voorzien om wedstrijden die tegelijkertijd gespeeld worden, allebei te kunnen laten zien. Tijdens de matchen werkt het café met een spaarkaart. Na tien pintjes krijg je er eentje gratis.

De jongste supporter in café ’t Vermoeden die de Rode Duivels ten onder zag gaan was Stenn. Het 7,5 maanden oude zoontje van Aggie Vrints (31) had een tricolore vlaggetje op zijn voorhoofd. Zijn broertje Nand (bijna 8 jaar) heeft zelf vroeger twee jaar bij Westmalle gevoetbald maar doet nu atletiek. Nand zag zijn grote held Kevin De Bruyne niet schitteren.

Gelukkig beseft Stenn nog niet dat de Belgen een modderbeurt maakten. ©  kma

Luc Verhoeven van de bekende biljartfabriek Verhoeven in Oostmalle kwam ook supporteren in ’t Vermoeden. Hij werkte al voor wereldkampioenen van het groene laken, maar vermoedde na negentig minuten zoals de meeste klanten van ’t Vermoeden dat die titel ook ditmaal weer niet voor de Rode Duivels weggelegd zal zijn.

Stille supporters in ’t Vermoeden. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus