Workshops tijdens Dag van de Wetenschap lokken heel wat jonge geïnteresseerden naar Technopolis

Een workshop glas graveren tijdens de Dag van de Wetenschap. © Stijn Van de Sande

Mechelen -

Op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel vond zondag de Dag van de Wetenschap plaats. Bedrijven, universiteiten, hogescholen en andere organisaties zetten hun deuren open om jongeren kennis te laten maken met wetenschap en technologie. Ook in Technopolis in Mechelen konden jonge wetenschappers deelnemen aan workshops.

Stijn Van de Sande

Tijdens de Dag van de Wetenschap worden er op meer dan honderd locaties in heel Vlaanderen en Brussel activiteiten georganiseerd om kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met wetenschap. Wetenschappelijk doe-centrum Technopolis in Mechelen is coördinator en er werden dan ook verschillende workshops georganiseerd. Speciaal voor deze gelegenheid werden de inkomtickets in prijs verlaagd.

Bezoekers konden onder meer aan de slag met een toestel om te graveren in glas of leren programmeren aan de hand van Lego. Ook Codefever leerde jongeren programmeren en coderen. “We willen kinderen er vanop jonge leeftijd kennis mee laten maken”, zegt zaakvoerster Kristien Duerinck. “Bij programmeren leer je namelijk probleemoplossend denken. Daarnaast leer je patronen herkennen, en het is ook beter voor je ruimtelijk inzicht. Het heeft dus heel wat voordelen.”

Senne, Jitse en Rune graveerden een Pokémon in een glas. © Stijn Van de Sande

“We vinden het heel leuk dat we aan verschillende workshops kunnen deelnemen”, zegt Senne (9), die samen met zijn broers Rune (7) en Jitse (11) onder meer een workshop volgde om te leren graveren in glas. “We hebben een Pokémon gegraveerd in het glas. Het was wel wat moeilijk, maar ook heel leuk.”

Enthousiasmeren

Met de Dag van de Wetenschap willen bedrijven, universiteiten, hogescholen en organisaties zoals Technopolis jongeren enthousiasmeren om te kiezen voor een STEM-richting. “De voorbije twee jaar moest de Dag van de Wetenschap noodgedwongen virtueel plaatsvinden, maar we zijn blij dat we nu opnieuw samen kunnen komen en met technologie en wetenschap aan de slag kunnen”, klinkt het bij Technopolis, dat naar eigen zeggen erg tevreden was over het aantal gereserveerde tickets. “Wetenschap is dus zeker populair bij de jeugd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus