Heldenhuis Herentals ondersteunt lokale buurthelden

De initiatiefnemers van Heldenhuis Herentals hebben de eerste van zes picknickbanken verankerd op het groene speelpleintje in de Zavelstraat. © Hans Otten

Herentals -

Met de onthulling van een stevige picknickbank in de Zavelstraat heeft Heldenhuis Herentals zijn intrede in de Keizerstede gemaakt. Op nog vijf andere plaatsen verschijnen de komende weken banken. En daar blijft het niet bij.

Hans Otten

Het groene middenpleintje in de Zavelstraat in Herentals is sinds zondag een picknickbank rijker. Op de tafel kleeft aan de ene kant het HHH-logo van Heldenhuis Herentals, aan de andere kant een QR-code die naar de website van deze fonkelnieuwe organisatie leidt.

“Het verhaal begint eigenlijk bij het einde van het Gildenhuis, de ontmoetingsplek op de hoek van de Grote Markt en Zandstraat die enkele jaren geleden is afgebrand”, zegt Matthias Verhegge van HHH. “Met de opbrengst van de verzekering en de verkoop van de site is via Beweging.net een nieuw breed fonds opgericht. Het doel van het Gildenhuis was om mensen bij elkaar te brengen. Met ons nieuw fonds willen we hetzelfde doen.”

Locaties gezocht

Het eerste voorbeeld is de schenking van zes robuuste, maar veilige picknickbanken aan de Herentalse gemeenschap. Het stadsbestuur duidde locaties waar de banken kunnen komen, de vrijwilligers van HHH gaan die daar de komende weken in de bodem verankeren. Naast de Zavelstraat krijgen ze nog een plekje op de Kleine Markt en op de speelterreinen van de Molenvest, de Kastanjelaan en in de Leopoldstraat-Albertstraat in Noorderwijk.

Voor Morkhoven is HHH nog op zoek naar goede suggesties. “Van de stad kregen we daar een wijk door waar in feite veel tuinen zijn. We zoeken juist plekken waar mensen de bank gaan opzoeken om even te verpozen en andere buren te ontmoeten”, klinkt het. “Tips zijn welkom.”

Sociale projecten

Het bankenproject is nog maar de voorzet van het HHHH-fonds. “Het doel is dat we projecten van burgers of verenigingen financieel gaan ondersteunen. Bij voorkeur hebben die te maken met gezondheid en zorg, met hernieuwbare energie of natuur, met het bij elkaar brengen van mensen. We willen zo de helden die zeker in iedere buurt te vinden zijn, aanmoedigen om iets te ondernemen. Dat kan lukken of mislukken. Dat laatste vinden we niet erg, dan is het ten minste toch geprobeerd. Daarmee willen we een drempel wegnemen. Als mensen net een beetje geld te kort komen om te starten, kunnen wij het juiste duwtje geven”, zeggen Sus Meulemans en Matthias Deboutte van HHH.

www.heldenhuisherentals.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus