Boeren trakteren landbouwminister Jo Brouns op lekkers uit de Polder en vragen in ruil zekerheid

Minister Jo Brouns is discussie met boeren uit de© koen fasseur

Stabroek, Kapellen -

Op uitnodiging van CD&V Stabroek en Kapellen zakte landbouwminister Jo Brouns af naar de Polder. Hij bezocht er een landbouwbedrijf en luisterde naar de bekommernissen van de landbouwers.

Stabroek, Kapellen – Stabroeks schepen Liesbeth Bardyn verwelkomde de minister en overspoelde hem meteen met een pak prangende problemen, waarvan de landbouwers in de Polder wakker liggen. “Het stikstofdossier, het Grenspark Kalmthoutse Heide dat natuurpark wil worden, het GRUP Leidingstraat Antwerpen-Ruhr en het nieuwe mestactieplan zijn maar enkele thema’s die de toekomst van onze landbouwers ondermijnen”, aldus Liesbeth Bardyn.

Meteen was de toon gezet en minister Brouns ging de discussie niet uit de weg, maar had wel begrip voor de zorgen en grieven van de sector. Minister Jo Brouns: “In 2050 moet onze planeet 10 miljard monden voeden. Voortdoen zoals nu is geen optie. We moeten meer duurzaam tewerk gaan. Vlaanderen kan hierbij een voortrekkersrol spelen. Precies de problemen die in de introductie al zijn genoemd en de confrontatie met de oorlog in Oekraïne verplicht ons om een stabiele brug te bouwen tussen landbouw en natuur. De kracht van innovatie speelt hierbij een zeer belangrijk rol. Ik vind het ook belangrijk dat de landbouwsector niet alleen duurzaam is, maar dat die ook rendabel blijft.”

Geschenken voor de minister. © koen fasseur

Nationaal Park

Jo Brouns: “De Vlaamse regering benadrukt dat de lokale besturen mee aan het stuur zitten en meebepalen wat er op hun grondgebied gebeurt. Het eerste nationale park in Vlaanderen komt uit mijn provincie (Hoge Kempen in Limburg) en is een succes geworden, omdat het gegroeid is van onderuit. Overleg met alle betrokken partijen is hierbij essentieel. Ik heb vertrouwen in het overlegmodel, ook in bijvoorbeeld het stikstofdossier. Overleg moet altijd doorslaggevend zijn.”

Food Valley

“Als je kijkt naar de kennis- en onderzoeksinstellingen die we in Vlaanderen hebben op gebied van land- en tuinbouw mogen we de ambitie hebben om naar het voorbeeld van Silicon Valley van Vlaanderen de Food Valley van Europa te maken. Iedereen mag komen kijken hoe we in Vlaanderen op een duurzame en efficiënte manier voedsel produceren. Maar er is nog veel werk te doen. Onze boeren krijgen veel regels opgelegd. Wanneer ik dan vaststel dat we landbouwproducten importeren uit landen die het niet nauw nemen met die regels is dat erg frustrerend. Het wordt tijd dat Europa ook dit aanpakt.”

Minister Brouns trekt de kaart van de boeren. © koen fasseur

Boerenzakdoek

Katleen Van Gastel en Sabina Vandeweyer van Landelijke Toekomst, een organisatie die boeren en boerinnen verenigt uit Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel, vergasten de minister op een leuke verrassing. “U krijgt van ons een boerenzakdoek. Het is de bedoeling dat u hem zichtbaar ophangt. Overal in Vlaanderen hopen we om binnenkort boerenzakdoeken te zien hangen. Hiermee willen we iedereen oproepen om zo veel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel te kopen.”

Lekkers uit de boerenpolder. © koen fasseur

Het was niet het enige geschenk dat de minister mocht ontvangen. Hij kreeg ook twee bakken met poldergroenten en ander lokaal lekkers.

(Erik Vandewalle)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus