Ongezien protest in China tegen draconische coronamaatregelen: “Weg met de Communistische Partij! Weg met Xi Jinping!”

 © Reuters

In China groeit de onvrede over de zeer strenge coronamaatregelen en dat leidt tot steeds meer protesten. In Shanghai zijn in de nacht van zaterdag op zondag honderden jongeren op straat gekomen en ook aan de Tsingua-universiteit in Peking was dat het geval, blijkt uit getuigenissen en beelden op de sociale media. Op videobeelden is te horen hoe demonstranten “Weg met de Communistische Partij! Weg met Xi Jinping (de Chinese president, nvdr)” scandeerden.

gjsBron: BELGA

Dergelijke openlijke protesten zijn ongebruikelijk in het autoritair geregeerde China, dat 1,4 miljard inwoners telt. De politie zou meerdere personen hebben opgepakt.

“Om 11.30 uur (4.30 uur Belgische tijd) begonnen studenten borden te plaatsen aan de ingang van de kantine. Steeds meer mensen hebben hen vervoegd. Er zijn nu tussen 200 en 300 mensen. We hebben het volkslied en de Internationale (een links strijdlied, nvdr) gezongen en geroepen: ‘de vrijheid zal triomferen’, ‘geen PCR-tests, wij willen eten’ en ‘neen aan de lockdowns’”, aldus een student over het protest in Peking. De vicesecretaris van de communistische partij kwam volgens de student ter plaatse om met de jongeren te spreken, waarna verschillende van hen vertrokken. De politie was toen niet aanwezig.

Enkele uren vroeger was er ook al een protest op de Universiteit van Peking en verschillende manifestaties in Shanghai en in andere steden. De inwoners van steden als Guangzhou, Xi’an en Chongqing delen ook video’s van soortgelijke protesten van zaterdag en zondag.

LEES OOK. Hevig protest tegen lockdown in China nadat tien bewoners sterven omdat ze opgesloten zitten in brandend flatgebouw

De directe aanleiding is de brand in een appartementsgebouw in Urumqi, de hoofdstad van de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang, waarbij tien doden vielen. Op sociale media hekelden bewoners dat de strenge coronamaatregelen de hulpdiensten belemmerden bij de blus- en reddingswerken, en dat de evacuatie van de bewoners bemoeilijkt werd door vergrendelde deuren in het gebouw. In Urumqi werd zaterdag ook al geprotesteerd tegen de maatregelen.

De coronacijfers in China liggen op het hoogste niveau sinds de start van de pandemie. De gezondheidscommissie meldde zondag meer dan 39.000 nieuwe besmettingen, het vierde record op rij. Peking blijft intussen vasthouden aan zijn strenge zerocovidbeleid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer