Bewakingsbeelden tonen hoe inbrekers telefoonwinkel binnensluipen: “Ze wisten perfect waarvoor ze kwamen”

Brugge -

Een brutale diefstal in een winkel waar smartphones worden hersteld, eindigde zaterdagmorgen met een schietincident tussen de politie en de inbrekers. “De inbreker die de grootste buit bij zich had, zou zijn opgepakt”, zegt de zaakvoerder.

Jeffrey Roos

Het buitenaanzicht van de winkel aan de Maalsesteenweg spreekt voor zich: het raam werd afgedekt met houten panelen en er zijn nog delen van het politielint zichtbaar. Wat zich tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag heeft afgespeeld in de winkel en in de buurt ervan, tart dan ook elke verbeelding.

“Rond middernacht hadden bovenburen al een tweetal doffe slagen gehoord”, zegt Maxime Willems, zaakvoerder van de winkel. “Ze besteedden er niet te veel aandacht aan, maar toen ze twee uur later opnieuw een harde slag hoorden, gingen ze toch kijken. Inbrekers hadden het raam aan diggelen geslagen om zich zo toegang te verschaffen tot de winkel.”

Kassa ongemoeid gelaten

De bovenburen belden meteen de politie. De hele inbraak werd vastgelegd op camerabeelden van de zaak. “Ze waren met vier en konden een dertigtal gsm-toestellen buitmaken”, vervolgt Maxime. “Gelukkig ging het vooral om demo- en vervangtoestellen. De dieven veroorzaakten wel heel wat schade, niet alleen door het glasraam in te slaan maar ook binnen in de zaak. De kassa, waar voor één keer het geld nog in zat omdat ik er vrijdag niet was, lieten ze ongemoeid.”

De schade in de telefoonwinkel bedraagt naar schatting 15 tot 25.000 euro. “Het labo kwam ondertussen langs en zaterdagnamiddag konden we de zaak toch nog openen. Ik vermoed dat een of meerdere van die mannen al eens in de winkel zijn geweest, want ze wisten perfect waar ze moesten zijn. Die smartphones liggen allemaal achter de toonbank, die kun je langs buiten niet zien. Ze wisten dus waarvoor ze kwamen”, aldus nog de zaakvoerster.

Geen gewonden

De politie kon een van de achtergebleven inbrekers arresteren. “Hij had het grootste deel van de buit bij zich”, zegt Maxime Willems nog. “De politie is nog een hele poos in de buurt blijven patrouilleren.” Wellicht deden ze dat in de hoop dat zijn vrienden zouden terugkomen. Dat gebeurde ook. “In de nasleep van de inbraak in de telefoonwinkel in de Maalsesteenweg deed er zich een schietincident voor in de Toekomststraat”, zegt Lien Depoorter, woordvoerder van de politie van Brugge.

Het parket gaf intussen al meer details vrij. “Toen twee verdachten uren later terugkeerden om een voertuig te recupereren en een van hen met de wagen wegreed, maakte de politie van een moment van stilstand gebruik om de bestuurder te arresteren”, zo luidt het. De bestuurder reageerde volgens het parket door met zijn voertuig te versnellen, waarbij een politieman moest wegspringen en er tweemaal in de linkerflank van het voertuig werd gevuurd. Daarop reed de bestuurder weg en verliet hij verderop zijn voertuig om te voet te vluchten. Tot nader order raakte bij de interventie niemand gewond.

De gearresteerde Roemeense verdachte werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter op verdenking van diefstal met geweld bij nacht en in bende.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer