Lokale afdeling Vooruit voert actie tegen strenge abortuswetgevingen: “Jaarlijks sterven 70.000 vrouwen door onveilige abortus”

Met glitterkrijt werden er venussymbolen op de grond getekend. © RR

Mechelen -

De Mechelse afdeling van Vooruit voerde zaterdagochtend actie tegen geweld op vrouwen. Met plaktattoos, glitterkrijt en venussymbolen vroegen ze aandacht voor de vele miljoenen onveilige abortussen die er jaarlijks wereldwijd uitgevoerd worden. “Al deze vrouwen zijn in gevaar”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld op Vrouwen, die vrijdag plaatsvond, vatte Vooruit Mechelen zaterdagochtend post op de Mechelse Grote Markt. Met glitterkrijt en plaktattoos wilden ze solidariteit tonen met alle vrouwen die geen toegang hebben tot een veilige abortus. Jaarlijks zouden er wereldwijd zo’n 25 miljoen onveilige abortussen uitgevoerd worden en sterven er 70.000 vrouwen door een onveilige zwangerschapsonderbreking.

“In steeds meer landen komt het recht op een veilige abortus onder druk te staan door extreemrechtse groepen”, zegt Thijs Verbeurgt van Vooruit. “Het abortusdebat in de VS sprong in het oog. Maar in enkele Latijns-Amerikaanse landen geldt nog steeds een totaalverbod. Vrouwen zitten daar soms gevangenisstraffen uit na een miskraam. In Polen stierf dan weer een jonge vrouw omdat de arts geen levensreddende abortus mocht uitvoeren nadat de wetgeving er verstrengd werd.”

Zij aan zij

“Door de abortuswetgeving te verstrengen of de toegang ertoe te beperken, worden vrouwenlevens in gevaar gebracht”, klinkt het. “Abortuszorg is gezondheidszorg. Die zorg niet aanbieden, is het plegen van geweld op vrouwen. Samen met FOS en ZIJkant vragen we daarom aandacht voor dit probleem. Wij willen op een positieve manier duidelijk maken dat we zij aan zij staan met iedereen die opkomt voor het recht op zelfbeschikking en het recht op een veilige abortus. Want ook in ons land gaan er stemmen op om deze verworven rechten terug te draaien.” (svds)

Vooruit Mechelen voerde actie naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld op Vrouwen. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus