“Onze oprechte excuses”: harde kern van KAA Gent verontschuldigt zich (deels) voor woelige match tegen Club Brugge

©  BELGA

GENT -

Een maand na de grimmige voetbalwedstrijd tegen Club Brugge stuurt de harde kern van de KAA Gent-supporters ‘oprechte excuses’ de wereld in. “We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat er nog met bengaals vuur geworpen wordt.” De strenge straffen worden wel op de korrel genomen.

Bert Staes en Stefan Smet

Beter laat dan nooit. In een uitgebreide verklaring op sociale media toonden de ‘ultra’s’ van KAA Gent vrijdag het inzicht dat wat er die zondag is misgelopen in de Ghelamco Arena, echt niet kon. “Onze excuses aan iedereen van de blauw-witte familie die leed, schade of negatieve dingen heeft ervaren.”

Tijdens een geladen wedstrijd tegen Club Brugge liep begin deze maand van alles mis. Het veld werd bekogeld met vuurwerk, er werd een spandoek met doodsbedreigingen opgehangen gericht aan een Oekraïense ex-speler en er braken vechtpartijen uit, midden in de tribune waar gezinnen naar de match kijken.

Dat was fout, klinkt het nu. Tenminste, het gooien van het vuurwerk.

Bier en adrenaline

De ultra’s zeggen dat ze bengaals vuurwerk hadden binnengesmokkeld als een ‘extra push’ om de spelers te motiveren. Dat verdedigen ze ook. “Het is en zal altijd een deel van onze cultuur zijn. En als men dat blijft verdringen, zal er altijd drang zijn om het op een andere manier te gebruiken.”

Maar het liep duidelijk uit de hand. Terwijl de Ghelamco Arena de 1-0 voor KAA Gent vierde, werd de eigen keeper bekogeld met tientallen brandende fakkels. Het stadion vol Buffalo’s reageerde boos en trakteerde de harde kern op een fluitconcert.

©  BELGA

“Dat is iets waar wij niet achter staan”, klinkt het nu. “Enkelingen gooiden zonder enige aanleiding een aantal fakkels.” De schuldigen zijn ‘intern gesanctioneerd’, klinkt het, al is niet duidelijk wat dat wil zeggen. “We zullen er alles aan doen zodat het werpen van bengaals vuur niet meer voorvalt.”

Harde reactie

Kritiek op de grimmige vechtpartijen in de familietribune en, na de match, op de parking van het stadion, wordt weggewuifd als een gevolg van ‘adrenaline, bier en provocaties’ van Club Brugge-supporters. Excuses voor het wansmakelijke spandoek komen er evenmin.

De ultra’s zijn wel geschrokken van de harde reactie na de match. Via camerabeelden werden dossiers opgemaakt tegen meer dan twintig supporters en hooligans, voor een stadionverbod of vervolging door het parket. KAA Gent probeert ook boetes van tienduizenden euro’s te verhalen op supporters die over de schreef zijn gegaan. En voorzitter Ivan De Witte maakte zich publiekelijk boos.

Overdreven, klinkt het bij de harde kern. “Wij zijn geen mensen die boven alles en iedereen willen staat, maar dit is niet de correcte manier. Je komt er bij wijze van spreken beter vanaf voor een dronken accident dan voor het opsteken van een fakkel in een stadion.”

De komende weken staat een gesprek gepland tussen de harde kern en het bestuur van KAA Gent.

LEES OOK. “Ik zag zelfs kinderen huilen”: KAA Gent luidt alarmklok na grimmige middag in Ghelamco Arena, stadionverbod dreigt voor verschillende relschoppers