Radiomaker Guy De Pré verzamelt singles uit privécollectie in belevingsboek

Guy De Pré stelt zijn nieuw boek ‘De Pré Selectie’ voor. © Joris Herregods

Kontich -

Kontichnaar en iconisch radiopresentator Guy De Pré (68) heeft zich dertig jaar na zijn eerste boek nog eens aan het schrijven gezet. Met ‘De Pré Selectie’, naar analogie met het gelijknamige programma op TV Plus, verzamelt hij in een boek honderd singles uit zijn privécollectie. Terwijl je de anekdotes en weetjes over artiesten en songs evenals persoonlijke ervaringen van de radiomaker leest, (her)beleef je de muziek in klank en beeld via een bijgevoegde QR-code.

Al sinds 1984 presenteert Guy De Pré op Radio 2 het iconische programma ‘De Pré Historie’ waarover hij in 1991 ook een boek uitbracht. Dat doet hij nu ook met ‘De Pré Selectie’, het televisieprogramma op TV Plus dat eruit voortvloeide en waarvan tweehonderd uitzendingen zijn gemaakt. Die worden vanaf volgende week trouwens opnieuw uitgezonden.

Voor het boek heeft de radiopresentator een selectie gemaakt van de ‘100 beste’. Met een privécollectie van zo’n 8.000 vinylplaten en nog meer cd’s een hele opdracht. “Ik heb me daarom vooral laten leiden door persoonlijke ervaringen. Het zijn stuk voor stuk liedjes waar ik op de een of andere manier een band mee heb”, vertelt hij.

Een van de singles in het boek met verhaal en QR-code. © JHS

Het resultaat is een bloemlezing van liedjes van de voorbije decennia, vanaf de jaren zestig tot in de jaren negentig, waarbij hij telkens een pittig verhaal vertelt gekruid met zijn typische fijne humor, historische feiten en weetjes.

The Beatles uit 1966 met ‘Yellow Submarine’ op de A-kant en ‘Eleanor Rigby’ op de B-kant bijten de spits af. “Het was het eerste singletje dat ik kocht. Heel opmerkelijk is de platenhoes. Die bevat geen enkele verwijzing naar The Beatles, maar wel een boel reclame voor allerlei elektrische apparaten”, lacht De Pré.

Ook De Kreuners met ‘Nummer 1’ mocht niet ontbreken. “Ik werd uitgenodigd op hun optreden in een parochiezaaltje in Mortsel. Ik geraakte niet verder dan de kassa, want daar zat Tina, toen de vrouw van Walter. Die vond ik nog veel leuker dan De Kreuners. Een jaar later palmde ik Tina, intussen de ex van Walter, in en vier decennia later is zij nog altijd mijn nummer 1”, haalt hij een van de persoonlijke anekdotes uit het boek aan.

‘De Pré Selectie’ is niet alleen doorspekt met anekdotes en leuke weetjes, maar is een waar belevingsboek geworden. Elke pagina bevat een QR-code die je als lezer kan scannen waarna je de song te horen krijgt en de bijbehorende clip te zien krijgt. Ongetwijfeld worden zo vele herinneringen opgeroepen.

Kontich Connection

De totstandkoming van het boek werd trouwens een echte ‘Kontich Connection’. Het boek is uitgebracht bij Good Stuff! Books, de uitgeverij die de Kontichse journalist-auteur Erik Segers en zijn echtgenote Sigrid Vanhoutte drie jaar geleden opstartten. In samenspraak maakten ze er een uitgave, op het formaat van een singletje, met een onvervalste sixties-seventies-flair van.

Afgelopen donderdag bracht de auteur, in samenwerking met Immo Point zuidrand, in de raadzaal van het gemeentehuis van Kontich een geanimeerde boekvoorstelling waarmee hij later ook door Vlaanderen wil toeren. Onder anderen de broers Günther en Ludwig Neefs, wiens vader Louis met ‘Ik heb zorgen’ ook een plaatsje in top 100 van De Pré kreeg, waren aanwezig.

Het boek kost 25 euro en is onder meer verkrijgbaar bij de Standaard Boekhandel, Fnac, Carrefour en de online verkoopkanalen zoals bol.com.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus