Aanvraag voor paardenfokkerij in Cauwenberglei

De aanvraag aan de Cauwenberglei staat er nog. Het openbaar onderzoek liep op 19 november af. ©  kma

Pulle -

Euro Horse van Axel Verlooy heeft een vergunning aangevraagd voor het bouwen en exploiteren van een paardenfokkerij aan de Cauwenberglei in Pulle. De paardenkweker zelf valt uit de lucht als we hem opbellen om naar zijn plannen te polsen, maar het gele bord voor het openbaar onderzoek dat op 19 november afliep staat er nog.

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven heeft er vooralsnog geen kennis van genomen dat de aanvraag last minute ingetrokken zou zijn, wat natuurlijk ook altijd mogelijk is. Op het schepencollege van maandag werd de aanvraag als afgesloten behandeld en zal het dossier nu zijn verdere verloop kennen, met het behandelen van eventuele bezwaarschriften.

Beroepspaardenfokker en hengstenhouder Axel Verlooy is vader van topruiter Jos Verlooy die in 2019, 2020 en 2021 Belgisch kampioen werd. Jos won in 2019 ook individueel brons op het EK en Europees goud met het Belgisch team. Hij behoort tot de wereldtop en de fokkerij staat zeer hoog aangeschreven. In de aanvraag wordt gemotiveerd dat Euro Horse, nu gevestigd in Grobbendonk vlakbij het militair domein, in natuurgebied geen uitbreidingsmogelijkheden meer heeft. Tussen de Cauwenberglei en de Fatimalaan beschikt hij al over ongeveer 8,7 hectare in agrarisch gebied, waar nu ook al paarden met schuilstallen staan. De nieuwe stoeterij met ingang langs de Cauwenberglei betreft tien merrieboxen, 10 groepsboxen voor opfok, 40 individuele boxen, een indoorpiste voor africhting, personeels- en ontvangstruimte en groomverblijven.

Axel Verlooy zegt van niks te weten. Hij noemt Zandhoven wel een mooie gemeente. “Mijn paarden lopen daar al in de wei.”

De paarden lopen er nu ook al in de wei. ©  kma

Raadslid Ward Belmans (Groen) bracht de aanvraag ter sprake op de gemeenteraad tijdens de goedkeuring van het klimaatplan van Zandhoven, waar hij onder meer hekelde dat de prijs van landbouwgrond in Zandhoven door de ‘verpaarding’ wordt opgedreven zodat landbouwers geen grond meer kunnen kopen.

kma

©  kma

De Cauwenberglei. ©  kma

©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus