Na een raam dreigt er nu ook pleister naar beneden te vallen: station krijgt extra veiligheidsperimeter

Veiligheidsperimeter ingesteld rond stationsgebouw van Tienen: “We kunnen bijna spreken van een bouwval.” © ROBtv

Tienen -

De NMBS heeft het stationsgebouw van Tienen met extra nadarhekken afgeschermd. Reden hiervoor is dat ook het pleisterwerk van de gevel loskomt en zomaar naar beneden zou kunnen vallen. Enkele weken geleden tuimelde ook al een raam vanop de eerste verdieping naar beneden op een toevallige voorbijganger.

Vanessa Dekeyzer

Je hoeft geen ingenieur te zijn om te zien dat het stationsgebouw van Tienen er niet meer goed aan toe is. Het is dan ook een van de oudste stations van het land. De stad Tienen is al jaren vragende partij voor renovatie, en die komt er ook, maar wel pas tegen 2024-2025. Al kan daar nu wel verandering in komen.

“De NMBS ziet nu duidelijk dat het gebouw niet meer veilig is”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Eerst viel er een raam naar beneden, waarna de overige vensters door de NMBS werden afgeplakt. Maar we eisten verder onderzoek, want ook het pleisterwerk boven de ramen vertoont ernstige slijtage.”

LEES OOK. “Wat als hij geen stap vooruit had gezet?” Raam van stationsgebouw dondert naar beneden en belandt recht op Jasper (17)

Zo werd het pleisterwerk door de NMBS een stuk afgekapt en blijkt er inderdaad een gevaar voor naar beneden vallende brokstukken. Daarom werd de veiligheidsperimeter vergroot met hekken. “Ik ben daar zeker blij om, want wij moeten als stad ervoor zorgen dat de veiligheid gegarandeerd wordt”, zegt burgemeester Partyka. “En we merken ook dat Onroerend Erfgoed om maatregelen vraagt, aangezien het station een beschermd gebouw is. Dus ik denk dat we met z’n allen de ernst van de zaak inzien en dat we het erover eens zijn dat een renovatie best wel eens sneller dan gepland aangevat moet worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus