Opgelet! Mathieu van der Poel gaat vandaag al om 12u15 in de clinch met wereldkampioen Tom Pidcock en co. want... de Rode Duivels voetballen

©  Reinhard Eisenbauer / EXPA / picturedesk.com

Wie vandaag op het gebruikelijke uur voor tv zit voor de Wereldbekermanche veldrijden in Hulst, is eraan voor de moeite. De vrouwen beginnen om 11 uur al aan hun wedstrijd, terwijl Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en andere Iserbyts al om 12.15 uur erin vliegen.

Hugo Coorevits

De reden is niet ver te zoeken: Hulst ligt in Zeeland, maar is en blijft een Nederlands grensstadje dat de supporters niet alleen uit eigen land haalt, maar ook uit België. En laat nu net om 14 uur onze Rode Duivels in Qatar tegen Marokko voetballen... Omdat dit een lelijke streep door de rekening kan zijn, gooide de organisator alles om. Tegen dat de hymnes van ons land en Marokko gespeeld worden, is de cérémonie protocolaire van de zevende manche van de Wereldbeker al achter de rug. In Hulst kunnen de Belgen zelfs twee vliegen in één slag slaan want na de vrouwen en de mannen hebben ze de keuze om naar de juniores te kijken en de andere jeugdwedstrijden en tegelijk een oogje in het zeil te houden op het grote scherm waarop de interland wordt geprojecteerd. (hc)

Van der Poel: “Nog maar 4e keer op crossfiets”

Voor de start blikte Mathieu van der Poel alvast even vooruit naar zijn wederoptreden. “Ik heb er zin in, al zat ik natuurlijk ook niet slecht in Spanje”, lacht de drievoudige wereldkampioen. “Ik heb wel een beetje competitie nodig. Het voelt alsof het al heel lang geleden is dat ik gecrosst hebt, vorig seizoen heb ik door de rugproblemen zo goed als niet gereden.”

Of hij direct zal meespelen voor de prijzen, is afwachten. “Maar de doelstelling is om mee te doen voor het podium. Ik ben goed genoeg om vooraan mee te doen, maar veel zal afhangen van de start. Die is lastig om veel te beteken, ik ga me niet druk maken en mijn eigen tempo rijden. Het is nog maar de 4e keer dat ik op de crossfiets zit en de eerste keer in deze omstandigheden. Ik zal straks wel domme foutjes maken, maar ik kijk ernaar uit.”

Tot slot deed de Nederlander nog even een pronostiekje voor de match van de Belgen. “Het wordt 2-1 tegen Marokko”, denkt Van der Poel. “En Nederland? Ik hoop op de halve finale, maar dat zal moeilijk worden.”

Technische gegevens

Zondag 27 november: Wereldbeker Hulst

* Programma: 

11 uur: Wereldbeker vrouwen elite, 12.15 uur: Wereldbeker mannen elite, 14 uur: juniores jongens, 15.15 uur: nieuwelingen jongens, 15.17: nieuwelingen meisjes.

* Belangrijkste deelnemers:

Vrouwen: Fem van Empel (Ned), Denise Betsema (Ned), Yara Kastelijn (Ned), Puck Pieterse (Ned), Shirin van Anrooij (Ned), Inge van der Heijden (Ned), Hélène Chauzel (Fra), Sanne Cant, Marion Norbert-Riberolle, Anna Kay.

Mannen: Tom Pidcock (Gbr), Mathieu van der Poel (Ned), Lars van der Haar (Ned), Corné van Kessel (Ned), Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Daan Soete, Kevin Kuhn (Zwi) en Felipe Orts Lloret (Spa).

* Stand Wereldbeker

Vrouwen: 1. Fem van Empel (Ned) 220 punten, 2. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 130, 3. Puck Pieterse (Ned) 125, 4. Denise Betsema (Ned) 120, 5. Inge van der Heijden (Ned) 110, 6. Shirin van Anrooij (Ned) 109, 7. Lucinda Brand (Ned) 96, 8. Clara Honsinger (Vst) 85, 9. Annemarie Worst (Ned) 80, 10. Hélène Clauzel (Fra) 67.

Mannen: 1. Eli Iserbyt 185 punten, 2. Laurens Sweeck 184, 3. Michael Vanthourenhout 159, 4. Lars van der Haar (Ned) 140, 5. Niels Vandeputte 107, 6. Toon Vandebosch 78, 7. Daan Soete 73, 8. Jens Adams 71, 9. Kevin Kuhn (Zwi) 65, 10. Ryan Kamp (Ned) 64.

* Palmares:

Vrouwen: 2022: Lucinda Brand (Ned), 2021: Denise Betsema (Ned), 2020: Ceylin del Carmen Alvarado (Ned), 2019: Denise Betsema (Ned), 2018: Laura Verdonschot, 2017: Sanne Cant.

Mannen: 2022: Tom Pidcock (Gbr), 2021: Mathieu van der Poel (Ned), 2020: Eli Iserbyt, 2019: Mathieu van der Poel (Ned), 2018: Mathieu van der Poel (Ned), 2017: Mathieu van der Poel (Ned).

* Live op www.sportwereld.be en op Canvas vanaf 12 uur. Op NOS.nl vanaf 10.50 uur en op Eurosport 2 vanaf 10.45 uur. Op Telenet Play Sports en Proximus TV.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer