Jaouad opent Marokkaanse interieurwinkel: “Ik wil het mooiste uit Fez en Marrakech naar Mechelen halen”

Jaouad Tahiri in de vitrine van zijn interieurwinkel in de Frederik de Merodestraat. © Dirk Vertommen

Mechelen, Bonheiden -

Jaouad Tahiri (41) was jarenlang actief in de horeca, maar sinds kort runt hij in de Mechelse binnenstad de Marokkaanse interieurwinkel Artizana. “Met ambachtelijk gemaakte artikelen haal ik het mooiste uit Fez en Marrakech naar Mechelen”, zegt hij. Zijn zaak is vooral gespecialiseerd in ambachtelijke deuren en tegels uit het land waar zijn roots liggen.

Sven Van Haezendonck

Vader Tahiri was een van die vele Marokkaanse jongemannen uit de eerste generatie die in de jaren zestig van vorige eeuw als gastarbeider in ons land toekwamen. “Meer dan veertig jaar heeft hij gewerkt als patissier”, zegt Jaouad. Zelf zocht hij op jonge leeftijd zijn weg in de horeca. De laatste zaak die de geboren en getogen Mechelaar uitbaatte, was Dim Sum in de Leopoldstraat.

“Een concept van een Aziatische takeaway dat ik zelf had uitgewerkt. Na zes jaar heb ik het overgelaten”, vertelt Jaouad. Ondertussen is hij zelf een veertiger met een gezin en woont hij in Bonheiden. “Ik heb met plezier in de horeca gewerkt, maar het is niet te onderschatten. Het is intensief. Na al die jaren wilde ik een iets rustiger, regelmatiger leven.”

In de winkel vind je ambachtelijke artikelen zoals aardewerk. ©  Dirk Vertommen

De keuze voor interieurinrichting was voor hem een logische stap. Jaouad studeerde interieur, maar hij rondde zijn studie niet af. “Ik ben heel snel in de horeca gegaan. De aankleding van de interieurs van onze horecazaken hebben we altijd zelf gedaan. Zowel het ontwerp als de decoratie. Dat lag me altijd al. Ik doe dat graag”, legt Jaouad uit.

Stijl van de bekende riads

Die passie voor interieurs leidde recent de opening van zijn interieurwinkel Artizana in de Frederik de Merodestraat. “Het wereldje trekt me heel erg aan. Ik wil het mooiste uit Fez en Marrakech naar Mechelen halen, in de stijl van de bekende riads daar”, vertelt Jaouad. Voor zijn winkel in hartje binnenstad werkt hij samen met een ondernemer die in Nederland onder dezelfde naam al veel langer zaken doet.

“Ik ben zelf veel naar Marokko gereisd en de sfeer van de riads spreekt me enorm aan”, zegt Jaouad. ©  Dirk Vertommen

“Ik ben zelf veel naar Marokko gereisd en de sfeer van de riads spreekt me enorm aan. Ik heb er verschillende streken bezocht waar de lokale bevolking artisanale stukken maakt. Een voorbeeld daarvan zijn de tapijten, aardewerk, lampen en tafels. Het zijn die artikelen die ik in mijn winkel verkoop”, zegt Jaouad.

Bijna vijftig varianten in deuren

Traditioneel en handgemaakt zijn ook de deuren en de tegels waarin hij zich specialiseert. “We hebben wel dertig soorten tegels en bijna vijftig varianten van deuren. Ik vind het leuk om me daarin te verdiepen. Tijdens het reizen heb ik een Marokko leren kennen dat ik niet kende. Dat is een heel andere wereld.”

Jaouad met een van de in Marokko handgemaakte deuren. ©  Dirk Vertommen

Met liefde en passie wil hij die ambachtelijke producten aan de man brengen in Mechelen en ver daarbuiten. “We plaatsen de deuren en tegels ook zelf bij onze klanten. Als iemand de sfeer van Marrakech in zijn huis wil, dan regelen wij dat. We geven klanten raad en kijken wat past binnen hun budget”, vertelt Jaouad.

Artizana in de Frederik de Merodestraat 32 is open van woensdag tot en met zaterdag, telkens van 10 tot 19u. De andere dagen kunnen klanten er op afspraak terecht.

www.artizana.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus