GAS-vaststellers actief in strijd tegen zwerfvuil

Strijden tegen zwerfvuil. © RR

Stabroek -

Ovam en de gemeente Stabroek stellen elk een GAS-vaststeller aan. Die treden op bij milieuovertredingen en schrijven dan een GAS-boete uit. Er worden geen waarschuwingen gegeven.

De GAS-vaststellers zijn officiële beambten die zijn aangesteld door de gemeente. Ze kunnen zich identificeren met een officieel document. Ze worden ingezet in de strijd tegen zwerfvuil in de ruime zin van het woord. Het gaat dan over bijvoorbeeld het weggooien van sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, flesjes, snoepverpakkingen, mondmaskers, zakdoekjes, hondenpoepzakjes en kleine zakjes met afval.  

Burgemeester Rik Frans (N-VA): “Ons streefdoel is overduidelijk: de vervuiler betrappen en verantwoordelijk stellen voor de maatschappelijke kost die hij of zij veroorzaakt, zodat onze belastingbetaler hier zo weinig mogelijk voor moet opdraaien. Deze aanpak is uiteraard pas succesvol als er ook een effectieve boete wordt opgelegd. Dat kan vanaf nu.”

Duopatrouilles op het terrein proberen overtreders te betrappen terwijl ze zwerfvuil achterlaten. De handhavers opereren ook ’s avonds en in het weekend. Wanneer ze een overtreding vaststellen, maken ze direct een bestuurlijk verslag op. Er wordt niet gewerkt met waarschuwingen. Er kan ook een sanctie opgelegd worden aan minderjarigen vanaf 16 jaar. Beroep is mogelijk bij de GAS-ambtenaar.

(evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus