Paardenambulance vzw redt via crowdfunding mee pony’s van failliete manege

Sparkel en Papillon voelen zich meteen thuis in Stabroek, waar ze nu tijdelijk in het paardenasiel verblijven. ©  rr

Stabroek -

Zestien paarden en pony’s van een failliete manege uit Laarne die via een publieke onlineveiling verkocht werden, dreigden in handen van handelaars, of erger nog het slachthuis, te belanden. Dankzij een spontaan ontstane crowdfunding kon Paardenambulance vzw uit Stabroek twee pony’s en een paard redden. Donderdag mochten ze worden opgehaald. Ook de andere paarden kwamen goed terecht. Slechts één dier kwam bij een handelaar terecht.

Kristin Matthyssen

Sparkel (6) en Papillon (21) staan sinds donderdag op de wei bij Annelies De Bue van Paardenambulance vzw. Carpe Diem, een 19-jarige merrie met cushing (ouderdomsziekte), kon op een andere plaats terecht. Ze waren eigendom van een manege in Laarne die failliet ging. De dure hooiprijzen,hoge energiekosten maar ook privé-omstandigheden leidden ertoe dat de zaakvoerders de boeken moesten neerleggen. Hun lesdieren werden openbaar verkocht in opdracht van de curator door een veilinghuis. Omdat er nogal wat oudere pony’s en paarden tussen stonden, loerde het gevaar dat ze in handen van louche handelaars zouden vallen.

Ook deze oude merrie Carpe Diem mocht naar een nieuwe thuis vertrekken. ©  rr

“Normaal kopen wij geen paarden uit faillissementen maar vang ik alleen verwaarloosde of inbeslaggenomen dieren op”, zegt Annelies De Bue. “Andere bezorgde paardenvrienden die al een inzamelingsactie waren gestart om de paardjes te redden begonnen me te taggen op Facebook en vroegen of ik geen dieren van de failliete manege kon opvangen. Uiteindelijk hebben wij voor het goede doel die crowdfunding mee ondersteund, met onverwacht succes. Het was de bedoeling één oude pony te kopen, zodat het beestje dat zijn hele leven in manegelesjes had gereden zeker nooit meer moest werken. Maar samen met die andere initiatiefnemers verzamelden we in enkele dagen tijd dankzij genereuze dierenvrienden ruim 6.000 euro. Hiermee hebben we Carpe Diem (19), Papillon (21) en Sparkel (6) gekocht op de veiling.”

Eigenlijk had Annelies een 25-jarige fokmerrie op het oog, maar die vond een andere goeie thuis. “Slechts één paard, een hengst, is bij een handelaar terechtgekomen. De andere allemaal bij particulieren. De geboden prijzen lagen een flink stuk boven de slachtprijs, wat uitsluit dat de dieren rechtstreeks naar het slachthuis gaan. Bij het afhaalmoment in Laarne ontmoette ik nog een man uit Stabroek die een oudere Fries had gekocht. Hij heeft al andere Friezen en bezit een wei in Essen waar het dier van zijn rustige oude dag mag gaan genieten.”

Papillon en Sparkel. ©  rr

Sparkel en Papillon zullen voor adoptie worden opgegeven als ze goed aangesterkt zijn. Maar eigenlijk valt hun conditie nog mee. De reddingsactie, waarbij zelfs een bedrijf 1.000 euro sponsorde, kende dus een goede afloop voor de paardjes.

Het gebeurt niet vaak dat een manege failliet gaat en de curator de lespaarden laat veilen. Op dit moment loopt er bij veilinghuis Auctim wel nog een veiling van een failliete paardenfokkerij in Hoeselt. Daar gaat het om sportpaarden in een hogere prijscategorie die geen enkeltje slacht riskeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus