Jubileumeditie van straattentoonstelling Achter Glas breidt uit met een kunstroute door Hove

De kunstwerken zijn van op straat te bekijken. © RR

Hove -

De bewoners van de Mortselsesteenweg in Hove brengen in deze donkere periode weer licht in hun straat. Voor de tiende maal organiseren ze de straattentoonstelling Achter Glas met nu ook een kunstroute.

Filip Spoelders

Zeventien jaar geleden begonnen enkele buren uit het smalle deel van de Mortselsesteenweg met de tentoonstelling. Hierbij werden de kunstwerken achter hun ramen richting de straat geplaatst. Ondertussen doen een 25-tal buren mee en staat het initiatief voor zijn tiende editie.

“Wij organiseren de straattentoonstelling met verlichte ramen vanaf valavond in de donkere dagen van de winter en dit gedurende veertien dagen. De kunstwerken bevinden zich langs de binnenkant van de ramen maar naar de straat toe gericht, zodat voorbijgangers ze vanop straat kunnen bekijken. Je bekijkt ze op je eigen ritme tijdens een mooie wandeling”, licht Eric Platteau als communicatieverantwoordelijke toe.

Kunst en licht brengen sfeer in de Mortselsesteenweg.

Voor deze editie worden ongeveer vijftig kunstwerken van bewoners maar ook van andere kunstenaars getoond. Achter de ramen van de kunstacademie op het kerkplein zullen eveneens werken te bezichtigen zijn.

Ieder keer wordt er rond een thema gewerkt. “Nu kozen we voor Feest naar aanleiding 750 jaar Hove. Niet alleen schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst, fotografie, hedendaagse installaties en zelfs keramiek als kunstvorm worden tentoongesteld.”

Overdag of ’s avonds, het ontdekken van de kunstwerken kan tijdens een wandeling in het centrum van Hove. Maar voor het jubileum is er dit jaar een fietslus of wandeltocht aan Achter Glas gekoppeld.

Kunstroute

Zo’n 25 werken die sinds de start in 2005 werden getoond, staan verspreid over een kunstroute van vier kilometer doorheen Hove. Aangezien Paul Van Ostaijen een tijd in Hove verbleef, zijn er enkele verwijzingen naar hem. Een beeldje van Van Ostaijen staat in Villa Jeanne aan de Lintsesteenweg waar hij zijn eerste teksten zou schrijven.

Achter Glas opent zaterdag waarbij de Mortselsesteenweg vanaf 18 uur autovrij wordt. Op zaterdag 10 december om 22 uur doven de lichten van de kunstwerken. Een dag later volgt de finissage. Het programma, het plan van de kunstroute en een educatief pakket voor de scholen staat op de website van Achter Glas.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus