Rusland wil beschermingszone rond kerncentrale Zaporizja, maar geen terugtrekking

©  REUTERS

Het Russische atoomenergieagentschap Rosatom toont zich een voorstander van een beschermingszone rond de kerncentrale Zaporizja, in het zuiden van het door Rusland binnengevallen Oekraïne. Moskou legt wel enkele voorwaarden op: de Russen willen er niet terugtrekken en Kiev zou het gebied niet mogen heroveren.

wverBron: BELGA

“We geloven erin, we hebben het nodig”, zei Lichatsjov volgens het Russische persbureau Interfax over de veiligheidszone. “De parameters zijn klaar en er was een gesprek met Rafael Grossi (de topman van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA, red.).

De directeur van Rosatom deed ook uit de doeken hoe Moskou zich zo’n beschermingszone voorstelt: Oekraïne mag de zone niet beschieten en ook niet proberen om die te heroveren. “Het is duidelijk dat Rusland in ruil daarvoor geen offensieve wapens of strijdkrachten zal stationeren. Alleen maar middelen voor de bescherming en de bewaking van de faciliteit”, aldus Lichatsjov. 

LEES OOK. In welke richting zal oorlog in Oekraïne evolueren? Drie scenario’s doorgelicht (+)

Het voorstel dat Grossi zelf eerder formuleerde voor een beschermingszone, omvat een verbod voor zowel Oekraïne als Rusland om Zaporizja – de grootste kerncentrale van Europa – te beschieten of om er wapens te stationeren die aanleiding kunnen geven tot een aanval op de site. Een volledige demilitarisering in en rond Zaporizja is niet opgenomen in het voorstel, omdat dat volgens Grossi moeilijk uitvoerbaar is.

De eisen van de raad van bestuur van het IAEA gaan echter verder. De uit 35 landen bestaande stuurgroep riep Moskou vorige week in een resolutie nog op om Zaporizja te verlaten. Ook Oekraïne eist de terugtrekking van de Russen. Kiev en Moskou hebben elkaar er al meerdere keren van beschuldigd de kerncentrale te hebben beschoten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer