Premier De Croo: “Hervorming van belastingen op energie wel degelijk budgetneutraal”

©  BELGA

Premier Alexander De Croo blijft erbij dat de verlaging van de btw op gas en elektriciteit naar 6 procent “globaal genomen” budgetneutraal is. Dat zei hij donderdagmiddag tijdens een bij momenten bits debat in de Kamer.

wverBron: BELGA

Binnen de regering ontstond vorige week discussie over de btw-verlaging en de daaraan gekoppelde accijnshervorming. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) moest opstappen omdat ze nog geen rekening had gehouden met de hogere accijnzen in de begroting die ze aan de Europese Commissie overmaakte, maar die accijnzen dienen niet om de budgetneutraliteit van de verlaagde btw te garanderen, vonden socialisten en groenen.

“De btw op de levering van aardgas en elektriciteit wordt verlaagd naar 6 procent en dat wordt gekoppeld aan de hervorming van de accijnzen waarbij het tarief wordt vastgesteld op basis van de prijzen van 2021”, citeerde de premier donderdag uit de begrotingsnotificaties van oktober. “In mensentaal: de btw-verlaging wordt globaal gecompenseerd door een hervorming van de accijnzen met 2021 als referentie.”

De premier gaf wel aan dat de verhoging van de accijnzen eventueel stapsgewijs kan worden ingevoerd, over een periode van maximaal 12 maanden. Maar “aan kruissnelheid is dat dus globaal budgetneutraal”, verzekerde hij. Het mechanisme zal bovendien in tegenstelling tot de btw toelaten om grootverbruikers meer te doen betalen of om het aantrekkelijker te maken om over te schakelen van fossiele brandstof naar elektriciteit, benadrukte de premier. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) werkt de details uit en komt in december met een voorstel.

“Het parlement wordt belogen en bedrogen waar we bij staan”

De Croo werd donderdag in de Kamer ondervraagd door parlementsleden van alle fracties op de Franstalige meerderheidspartijen PS en MR na. De discussie was fel, en de premier werd meermaals onderbroken door geschreeuw vanop de oppositiebanken. “Het parlement wordt belogen en bedrogen waar we bij staan”, verklaarde Sander Loones (N-VA). De Vlaams-nationalisten en ook het Vlaams Belang blijven erbij dat de btw-verlaging niet budgetneutraal kan zijn en De Bleeker dus gelijk had in haar initiële begrotingscijfers.

Ook Alexia Bertrand, de opvolgster van De Bleeker, kreeg meteen een veeg uit de pan omdat ze donderdag de - volgens N-VA - foute cijfers opnieuw in de Kamer heeft ingediend. “U volgt de leugens van De Croo”, aldus Loones. Bertrand zelf ging in haar eerste tussenkomst in de Kamer vooral in op het advies van de Europese Commissie over de Belgische begrotingsplannen, dat ze “genuanceerd” noemde. “De belangrijkste boodschap zit hem in de groei van de uitgaven, door de automatische loonindexering en de vergrijzingskosten. We moeten dus blijven hervormen.”

Verschillende parlementsleden hadden daar eerder al op gehamerd. “Alle studies wijzen uit dat de koopkracht in ons land het best wordt beschermd, maar dat neemt niet weg dat het nodig is dat we hervormen, op elk domein”, zei Vooruit-fractieleidster Melissa Depraetere, die naar de fiscaliteit, de pensioenen en de arbeidsmarkt verwees. Dat deed ook Open VLD-fractieleidster Maggie De Block. Zij voegde eraan toe dat steunmaatregelen in de toekomst beter gericht moeten zijn op wie het echt nodig heeft. Wouter Beke (CD&V) tot slot wees de premier op de fiscale hervorming die minister Van Peteghem heeft uitgewerkt. “De lat is gelegd, spring erover.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer