Drinkwater Pidpa wordt volgend jaar 14% duurder, tot onbegrip van CD&V Ranst

©  Joren De Weerdt

Ranst -

Het drinkwater in onze regio wordt volgend jaar 14% duurder. CD&V/WIJ Ranst gaat hier niet mee akkoord.

Kristin Matthyssen

Zoals in de meeste gemeenteraden rond deze periode, lag in de gemeenteraad van Ranst de agenda en het mandaat van de algemene vergadering van 16 december van Pidpa ter goedkeuring. Hetzelfde gold voor de algemene vergadering van Water-link op 15 december.

Oppositieraadslid Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ Ranst) had gelezen dat er een tariefverhoging voor het drinkwater komt en wou weten hoe hoog die indexering was. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) deelde mee dat er zo’n 14% bijkomt in 2023. “Dat is hoger dan de inflatie”, zei Bossaerts. “Dit heeft grote gevolgen voor onze bedrijven en gezinnen.”

De burgemeester beloofde een schrijven te zullen richten aan Pidpa met de vraag waaraan die prijsstijging te wijten is en zal de opmerkingen van CD&V/WIJ Ranst overmaken. “Pidpa is nog altijd de goedkoopste in Vlaanderen”, zei Johan De Ryck. De meerderheid vermoedt dat de ambities op het vlak van waterbuffering in de strijd tegen de droogte en klimaatopwarming investeringen vergen die mogelijk tot deze prijsstijgingen leiden.

“Ik heb van die investeringen nog niets gezien”, zegt Bossaerts. “Terwijl ik liever had dat ze veel sneller hiermee zouden beginnen, want die klimaatproblematiek is ernstig.” Hij vroeg ook hoe het zat met de fusie tussen de Antwerpse drinkwaterbedrijven Pidpa en Water-link. “Tijdens een groot persmoment bijgewoond door de minister van Omgeving vorig jaar werd aangekondigd dat er gemikt werd op het najaar van 2022. Maar ik hoor of lees daar nu niets meer over”, aldus raadslid Fernand Bossaerts. “Er werd toen ook gezegd dat door de krachten te bundelen ze hun werking verder konden optimaliseren en het zeker niet tot prijsstijgingen zou leiden.”

Ook naar de voortgang van de fusiegesprekken gaat het Ransts bestuur eens polsen bij Pidpa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus