Sociale kruidenier blij met steunacties nu cliënteel piekt door crisis

Bernadette Porto-Carrero van Amakuzand overhandigt de som van de lidgelden aan penningmeester en secretaris Agnes Hofmans van sociale kruidenier De Zandschakel. ©  kma

Zandhoven -

Ook sociale kruidenier De Zandschakel in Zandhoven voelt de crisis. Begin dit jaar kwam een dertigtal kansarme gezinnen uit de vijf deelgemeenten goedkoop winkelen in de sociale kruidenier, vandaag zijn dat er al 45. Om andere verenigingen te inspireren schonk kunstkring Amakuzand zijn lidgelden van het hele jaar ter ondersteuning aan De Zandschakel. Komend weekend is er nog een loopevenement in Massenhoven voor de sociale kruidenier.

Kristin Matthyssen

In 2013 startte sociale kruidenier De Zandschakel in de schoot van Welzijnsschakels in een gebouw van de gemeente achter de Wereldwinkel. Op donderdagavond en zaterdagvoormiddag kunnen inwoners die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen er terecht om tegen een goedkoper tarief basisvoeding in te kopen. “Enkel inwoners die doorverwezen werden door het OCMW kunnen hier komen winkelen”, vertelt secretaris-penningmeester Agnes Hofmans. ”Het gaat om een divers publiek van autochtonen en allochtonen. De Oekraïense vluchtelingen kunnen hier niet terecht. Zij worden op andere manieren gesteund.”

De Zandschakel koopt zelf de basisproducten in, meestal van huismerken van Colruyt en Aldi. Die worden dan verkocht met 25% korting. “Vroeger gaven we 30% korting, maar door het stijgend cliënteel dit jaar lukt dat niet meer en hebben we er 25% van moeten maken. Ook de aankoop wordt duurder, omdat alle prijzen stijgen. Ze krijgen nog een pakket fruit, eieren en zuivelproducten gratis mee. Dankzij bakkerij Berten en Iris en Co-Pains kunnen we elk gezin gratis twee broden meegeven. Bij Okay mogen we gekoelde producten gaan halen die bijna vervallen zij. Die delen we ook gratis uit.”

De knuffels voor de kinderen liggen al klaar. ©  kma

Nu de kerstdagen in aantocht zijn, liggen er al ingezamelde knuffelberen klaar. De organisatie Hartevrouwe schenkt kleine kerstboompjes.

Bernadette Porto-Carrero, voorzitter van kunstkring Amakuzand, kwam samen met haar voorgangster Lilian Verhaegen een omslag met 200 euro overhandigen. “De lidgelden van onze leden van het voorbije jaar”, vertelt Bernadette. “In deze moeilijke tijd is het een kleine moeite. We zijn overtuigd dat het hier bij De Zandschakel goed besteed zal worden. We hoeven hiermee zelf niet zo nodig in de kijker te lopen maar willen andere Zandhovense verenigingen inspireren hetzelfde te doen.”

In 2019 liep Alain Aerts ook al eens 161 kilometer aan een stuk gedurende 24 uur voor het goede doel. ©  kma

Running around the World

Ultraloper Alain Aerts (58) van loopgroep Running Friends uit Massenhoven organiseert dit weekend voor De Zandschakel in het kader van de De Warmste Week Running Around the World. Van zaterdag 26 november om 16u tot zondag 27 november 16u worden continu toertjes gelopen van 5 of 10 kilometer in Massenhoven. Een ronde meelopen kost 3 euro. Het is de bedoeling zo veel mogelijk lopers in beweging te krijgen om samen de wereld rond te lopen in 24 uur, goed voor maar liefst 40.075 kilometer.

Deelnemen kan op twee manieren: vertrekken aan de tent op het Gemeenteplein in Massenhoven of thuis via een Strava-link. Aerts zelf gaat proberen 24 uur aan een stuk te lopen, ook ’s nachts. In de tent zijn er verse soep, drank en snacks. De volledige opbrengst gaat naar de sociale kruidenier in Zandhoven.

aerts@usa.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus