Feest met alcohol en lachgas eindigt in verkrachting: vier mannen veroordeeld, maar niet meer naar de cel gestuurd

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

Vier mannen zijn woensdag in Gent veroordeeld voor de verkrachting en aanranding van twee jonge vrouwen. De twee vrouwen konden geen toestemming geven, omdat ze onder de invloed van alcohol en lachgas waren, zegt de rechtbank. Omdat de vier al enkele maanden in de cel zaten, moeten ze niet terug naar de gevangenis, maar moeten ze zich wel laten begeleiden.

Simon Dekaezemaker

De twee jonge vrouwen, waaronder één minderjarige, spraken in juni vorig jaar af met de vier beklaagden in een woning in de Frans Spaestraat in Gent. De minderjarige kende twee ervan en werd uitgenodigd voor een feestje. Ze nam haar vriendin mee en op het feest waren ook nog twee andere mannen aanwezig.

De twee vrouwen spraken met de jongen ’s avonds af in de woning. Samen gebruikten ze veel alcohol en lachgas. Over wat er daarna gebeurde, lopen de versies uiteen. Volgens de vier mannen hadden ze daarna seks, met toestemming met de twee vrouwen. Maar de vrouwen zeggen dat ze verkracht zijn.

Dermate kwetsbare toestand

De vier mannen werden in de loop van het gerechtelijk onderzoek opgepakt en zaten een tijdje in voorhechtenis in de gevangenis. Hun advocaten vragen de vrijspraak, omdat er van verkrachting geen sprake zou zijn en alles gebeurde met wederzijdse toestemming.

Niets van aan, oordeelde de Gentse rechtbank woensdag in een lijvig vonnis van veertig pagina’s. Volgens de rechtbank waren de twee vrouwen in een dermate kwetsbare toestand, dat ze nooit toestemming konden geven.

“In plaats van deze jonge vrouwen te beschermen, hebben ze op opportunistische manier misbruik gemaakt van deze mevrouw. Door de inname van alcohol en lachgas waren ze beide absoluut niet in staat om toestemming te geven”, klinkt het vonnis.

Werken aan problematieken

Twee beklaagden werden daarop veroordeeld voor de verkrachting van één vrouw en aanranding van de eerbaarheid van de andere. Een derde man werd veroordeeld voor de aanranding van de twee vrouwen. Zij kregen dertig maanden celstraf met probatie-uitstel opgelegd.

Eén beklaagde werd veroordeeld voor de verkrachting van de twee vrouwen en kreeg drie jaar cel, ook met probatie-uitstel. De rechtbank hield bij de bepaling van de straf rekening met de jonge leeftijd van de vier mannen en hun gunstig strafverleden. Ze zaten ook al enkele maanden in voorhechtenis in de gevangenis en een psychiatrisch onderzoek kwam tot een gunstige conclusie.

In plaats van de vier mannen in de cel te houden, ziet de rechtbank meer heil in begeleiding. “We leggen ernstige straffen op, maar veeleer dan de verdere opsluiting verkiest de rechtbank om de beklaagden te laten werken aan hun onderliggende problematieken”, zegt het vonnis.

“We gaan jonge mensen niet naar de gevangenis sturen. Het opleggen van probatievoorwaarden laat de resocialisatie van deze jonge beklaagden toe en verkleint de kans op recidive”, meent de rechtbank.