Vroedvrouw Uwe Porters na zwangerschapsverlies Julie Van den Steen: “Recht op 3 vroedvrouwconsultaties, veel vrouwen weten dat niet”

Uwe Porters schreef als reactie op de getuigenis van Julie Van den Steen dat een vrouw na een zwangerschapsverlies recht heeft op drie consultaties bij een vroedvrouw. ©  Robin Fasseur

Essen -

Na een zwangerschapsverlies heb je recht op drie vroedvrouwconsultaties. Die woorden postte de Essense vroedvrouw en auteur Uwe Porters vanmorgen op Instagram nadat Julie Van den Steen het verhaal over haar verlies deed online. Porters kreeg honderden reacties van vrouwen die niet wisten dat dat kon. “Zelfs veel artsen of gynaecologen waren niet op de hoogte”, vertelt ze.

Saar Van Olmen

LEES OOK. Julie Van den Steen vertelt over verlies ongeboren kindje: “Ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld”

“Het verbaast me eigenlijk niets”, vertelt de Essense vroedvrouw wanneer we haar vragen hoe het komt dat er zo veel mensen niet weten dat je recht hebt op consultaties. “Er bestaat zo veel onduidelijkheid over perinatale zorg en al zeker over de dingen die buiten het ziekenhuis gebeuren.”

Voor alle duidelijkheid, je hoeft niet al een bepaald aantal weken zwanger te zijn voor je recht hebt op de consultaties bij een vroedvrouw. “Vanaf je zwangerschap is bevestigd door een bloedproef, je huisarts, een echografie of iets dergelijks, ben je ook effectief zwanger volgens die regels. Dan heb je bij een verlieservaring recht op minstens drie gratis consulten bij een vroedvrouw.” Die consulten kunnen aan huis, maar ook in een praktijk gebeuren, zegt Porters. “Al gebeurt dat bij een vroeg verlies vaker aan huis.” Die consulten trek je trouwens volledig terug van de ziekenkas als je bij een geconventioneerde vroedvrouw langsgaat.

Een wandeling of misschien gewoon een gesprek

Wat er dan gebeurt tijdens zo’n consult? “Dat kan enorm variëren”, vertelt Porters. “Soms stelt een koppel vragen over nabloeding bijvoorbeeld, of klontertjes. Maar soms hebben ze ook gewoon nood aan een wandeling.” Die gesprekken kunnen volgens de vroedvrouw enorm waardevol zijn. “Zo kreeg ik veel reacties van koppels waarbij het verlies een knak had veroorzaakt in hun relatie. Ze vertelden me dan dat zo’n consult hen had kunnen helpen.” Er zijn volgens Porters ook kinderwens- en verliesconsulenten die je door het verliesproces kunnen helpen. Al is de stap naar je eigen vroedvrouw misschien wel kleiner.

©  Uwe Porters

Porters vindt het trouwens heel goed dat erover gesproken wordt en dat Julie haar verhaal heeft gedeeld. “In haar post had ze het over een op zes vrouwen die ermee te maken krijgen, maar in realiteit zijn het er veel meer die gewoon niet bevestigd zijn. Een zwangerschapsverlies is meestal heel normaal, het is vaak eigenlijk gewoon je lichaam dat zijn werk doet. Een falen is het zeker niet.”

Daarom vindt Porters het zo belangrijk dat iedereen weet dat je recht hebt op die consulten. “Het kan zo helend zijn om context te krijgen bij het verlies. Zeker omdat je, wanneer je het eerst hoort, je vaak niets van de info mee naar huis neemt. Je komt in een shock terecht. En dan kan een consult nadien enorm helpen om het allemaal een plekje te geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus