Charlotte Englebert wil met Red Panthers naar Olympische Spelen in Parijs

©  BELGA

De Belgische hockeyvrouwen strandden afgelopen zomer op het WK in de kwartfinales tegen Nederland. De nederlaag was een bittere pil voor de Red Panthers maar inmiddels is de ontgoocheling verteerd en kijken ze vooruit naar hun volgende doel: kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Bron: BELGA

“We hebben met de groep samengezeten om dit hoofdstuk af te sluiten en de blik naar de toekomst te richten”, zegt Charlotte Englebert op de BOIC-stage in het Turkse Belek. “Met 2-1 verliezen van Nederland in de kwartfinales van een WK, dat is geen slechte prestatie. We hebben onze teleurstelling omgezet in motivatie.”

De speelsters van Raoul Ehren gaan nu voluit voor een kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. In augustus volgend jaar krijgen ze een eerste kans om een ticket af te dwingen op het EK in Mönchengladbach, dat ze dan moeten winnen. Vorig jaar keerden ze met brons naar huis van het EK in Amstelveen.  

“We voelen geen extra druk want we weten dat er daarna nog een kans volgt om ons te plaatsen (via een olympisch kwalificatietoernooi). Voor ons is het alsof we al beginnen aan een olympisch jaar”, legt Englebert uit. 

In Belek vinden de Panthers een goed kader om te trainen. “De omstandigheden zijn perfect en we kunnen in open lucht trainen. Voor de jongsten in de groep is het ook goed dat ze zich kunnen laten inspireren door andere atleten. We gaan ook een voorstelling van de locaties in Parijs krijgen, dat is een bijkomende motivatie.”

©  BELGA

De Red Panthers namen al een keer deel aan de Olympische Spelen, in 2012 in Londen. De laatste twee Spelen, in Rio (2016) en Tokio (2021), waren ze er niet bij.

Op haar 21e is Englebert al een vaste waarde in het Belgische hockey. In september kreeg de speelster van Racing de Gouden Stick als beste hockeyster van het seizoen. De internationale hockeybond FIH zette haar op de tweede plaats in de verkiezing van beste belofte. “De Gouden Stick winnen, was een verrassing”, geeft ze toe. “Een individuele prijs in een collectieve sport, dat is altijd een beetje delicaat, maar mijn teamgenoten gingen er goed mee om. Ik was blij over mijn seizoen.”

Englebert wil zichzelf niet te veel druk opleggen. “Een seizoen kent hoogtes en laagtes, je kan niet de hele tijd top zijn. Aanvankelijk legde ik mezelf wat te veel druk op de schouders maar daarna besefte ik dat ik nog jong ben en nog tijd heb.”

In 2023 heeft Englebert verschillende doelen aangekruist. “Met Racing willen we na een moeilijk seizoensbegin in de top vier eindigen. Als dat lukt, zien we wel waar we uitkomen. Met de Red Panthers is het grote doel uiteraard het EK. De concurrentie wordt fel en dat is normaal met een ticket voor Parijs op het spel.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen