Mannen vragen strafvermindering voor reeks gewapende overvallen

©  rr

Waregem/Zulte/Wielsbeke/Roeselare -

Twee mannen die konden gelinkt worden aan een reeks gewapende overvallen, vragen in beroep een lichtere straf. Beiden beweren hun leven te hebben gebeterd en betalen ook hun schuld af. “We zijn zeer dom geweest”, klonk het unisono.

Olivier Scheir

De Smatch in Zulte, de Spar in Wielsbeke, een Crelan bankkantoor in Zulte, een bandencentrale in Roeselare of de Maxi Zoo in Waregem. Het zijn maar enkele van de handelszaken die tussen 2017 en 2020 slachtoffer werden van een reeks gewapende brutale overvallen. Ze werden gepleegd door de 38-jarige Waregemnaar Jürgen D., samen met de 29-jarige Jaimy D. uit Wielsbeke.

Voor sluitingsuur drongen ze meestal binnen. Ze waren gemaskerd, zwaaiden met een vuurwapen of gebruikten pepperspray. Ze viseerden de kassa en probeerden zo veel mogelijk cash te stelen. De beklaagden konden lang onder de radar blijven, maar een getuigenis van een ex-partner bracht de bal aan het rollen. Zo kon de politie de twee mannen oppakken, één overvaller zit sinds zijn arrestatie in voorhechtenis in de cel.

“Domste beslissing ooit”

In eerste aanleg kregen ze 9 en 7 jaar cel, in beroep hopen ze nu op strafvermindering. “Mijn cliënt heeft vroeger in de politierechtbank 88.000 euro aan boetes opgelopen. Toen de deurwaarder aan zijn deur stond en dreigde met beslag, heeft hij de domste beslissing ooit genomen”, pleitte de advocate van Jaimy D. Intussen zou de man gestopt zijn met drugs en betaalt hij zijn boetes en de schade die hij heeft aangericht af. “Maandenlang leefde hij in angst dat hij zou gevat worden. Van elke combi of agent had hij schrik, dat ze hem zouden oppakken.”

Ook Jürgen D., die 9 jaar kreeg en nog in de cel zit, is volgens zijn advocaat goed bezig. “Hij heeft spijt en wil het goed maken. Hij werkt in de gevangenis, aan 0,75 euro per uur. Per maand betaalt hij 75 euro aan de slachtoffers.”

Beiden betuigden persoonlijk hun spijt. “We zijn zeer dom geweest”, klonk het. Maar het parket blijft bij de strenge straffen. “Dit was een jarenlange terreur in de streek, dit kan niet zomaar passeren.”

Uitspraak op 10 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus