Turnhoutenaar waagt zijn kans in de ‘Bake Off’-tent: “Ik probeer het simpele uit de weg te gaan”

Dennis noemt zichzelf zijn grootste criticus, en is niet snel tevreden. © Play4

Turnhout -

In de aflevering van vorige week zag je Dennis Evers (35) nog niet, vanavond maakt de dertiger en gepassioneerde bakker uit Turnhout zijn opwachting in Bake Off Vlaanderen. “Elke aflevering uit het verleden heb ik wel vier keer bekeken om er zo veel mogelijk baktips uit te halen”, blikt hij terug.

Tom Vets

De tien deelnemers zijn opgesplitst in twee groepjes. Woensdag start het laatste groepje. Eén iemand valt af, de rest sluit aan bij de vier beste van vorige week.

“Ik werd een zoetekauw door veel te bakken”, lacht Dennis. “Vroeger nam ik op restaurant nooit een dessert, maar dat veranderde door me te verdiepen in allerhande nagerechten.”

Hij bakt thuis nooit vaak hetzelfde. “Ik wil experimenteren, ik wil alles ooit geprobeerd hebben. Bakken is interessant omdat ik altijd een nieuwe uitdaging heb. De eerste keer volg ik nauwkeurig een recept, de keer erna geef ik er een eigen twist aan met een andere smaak of textuur. Ik zet elk recept naar mijn hand. Op het einde van de rit staat de keuken overhoop. Het opruimen kost soms meer tijd dan het bakken zelf. Omdat ik overdag werk moet ik ’s avonds bakken. Laat op de avond heb je geen zin meer in gebak, daarom laat ik het een nacht in de koeling staan. Bovendien smaakt gebak de dag nadien nog beter omdat dan de smaken met elkaar kunnen verbinden.”

Bakken kost tijd, je moet er tijd voor maken. “Ik ben een huis aan het verbouwen, maar er gaat vooral tijd naar het bakken. Ik heb een bewoonbaar huis. Wat ik nu doe zijn bonussen, zoals de bovenverdieping uitbreiden naar extra kamers. Ik doe de meeste verbouwingen zelf, af en toe met hulp van kennissen. Dus snel gaat dat niet vooruit.”

Dossierbeheerder CM

Overdag werkt Dennis als dossierbeheerder bij CM. “Ik hou me bezig met verzekeringsaanvragen voor het CM Hospitaalplan, Medikoplan en de Hospitaalfix. Bij mij kunnen leden terecht die informatie willen of een aanvraag doen.”

Als gepassioneerde bakker kijkt Dennis al jaren naar Bake Off. “Ik ben iemand die alle seizoenen meermaals zag. Elke aflevering makkelijk vier keer, met het notitieblok ernaast. De eerste keer wil ik het programma vooral bekijken als ontspanning. Daarna noteer ik wat ze maken, en welke commentaar de jury geeft en welke technieken de kandidaten gebruiken. Ik haal daar veel informatie uit die ik ook in mijn eigen baksels gebruik.”

Dennis noemt zichzelf zijn grootste criticus en is niet snel tevreden. “Toch stond ik nooit met stress op de set. De stress had ik al achter de rug in aanloop tijdens de preselecties. Daarvoor moest je thuis iets bakken en later op verplaatsing laten proeven. Ik maakte een bladerdeegconstructie. Net op het moment dat ik ging afbakken, begaf mijn oven het. Waarop ik ermee door weer en wind naar een vriendin elders in Turnhout moest lopen. Achteraf bekeken was dat een ideaal moment om mijn stressniveau in een tijdgevoelige situatie te meten.”

Gewaagde techniek

De omstandigheden in de tent zijn anders dan thuis. “Ander materiaal, andere toestellen. Maar dat vond ik een uitdaging. Je zal zien dat ik meteen een gewaagde techniek gebruik, waarbij het alles of niks was. Het was een delicaat werk, maar ik maak er mijn handelsmerk van om het simpele uit de weg te gaan. Ik probeer ook smaken te combineren. Denk aan zure framboos met zoete meringue en krokante pistache. Of ik speel met texturen. Zo zoek ik naar de juiste noot met extra crunch zodat het mondgevoel optimaal is”, vertelt Dennis die sinds kort ook een webshop heeft waar je voor allerlei lekkers terechtkunt.

De sfeer was vooral ontspannend. “Ik kon goed aanvoelen hoe juryleden Regula en Herman zouden oordelen. Al met al waren de opnames minder imposant dan gedacht omdat alles zo gemoedelijk en sympathiek verliep. Ik leerde bakgenoten kennen, waarmee ik in een WhatsApp groepje nog altijd baktips uitwissel.“

www.dionysosgebak.be

Bake Off Vlaanderen, Play4 en Goplay, wo om 21u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus