143.000 euro voor opwaardering Fatima-oord

© ATV

Pulle -

Stichting Kempens Landschap start in 2023 met de opwaardering van Domein Fatima in Pulle. In totaal zullen de werkzaamheden zo’n 143.000 euro kosten, waarvan 93.000 euro wordt gesubsidieerd door LEADER Kempen Zuid. De rest neemt het gemeentebestuur van Zandhoven op zich.

Het 1,8 hectare grote bedevaartsoord is sinds 2021 in erfpacht van Stichting Kempens Landschap. Die wil het unieke stukje religieus erfgoed een tweede leven geven en hield een inspraakronde bij de vrijwilligers, verenigingen en inwoners van Pulle. De Stichting gaat met die ideeën aan de slag en krijgt daarvoor een plattelandssubisidie van LEADER Kempen Zuid.

De geschiedenis van domein Fatima is al even markant als de plek zelf. Remi Van Beirendonck, die aan de wieg stond van dit domein, droomde van een lokaal bedevaartsoord. Hij was een graaggeziene Pullenaar en wist al snel zijn dorpelingen en de pastoor te overtuigen. Ondanks een negatief advies van het bisdom ging Remi toch aan de slag. In 1933 was het eerste plantsoen een feit. Twee jaar later liet hij met de hulp van enkele Portugese priesterstudenten een groot Onze-Lieve-Vrouwbeeld uit Fátima overkomen.

Dit volks afdakje wordt afgebroken en vervangen door een nieuw. ©  kma

Het is de bedoeling dat het een rustpunt blijft waar mensen kunnen bezinnen, maar ook een plek om erfgoed te beleven. Beleving staat centraal. Zo komen er nieuwe bloemperken met een zitrand en komt er voor de grote kapel een cirkelvormige bank.

Het bestaande afdak met de tuinstoelen wordt afgebroken en vervangen door een nieuw afdak waar je kan picknicken. De blauwe mozaïekmuur met het modern beeld en de grot krijgen een grondige renovatiebeurt en ook het groen wordt aangepakt.

Het kostenplaatje van de opwaardering wordt geraamd op 143 000 euro. “Daarvan wordt 93.000 euro gesubsidieerd door LEADER Kempen Zuid. De rest neemt het lokaal bestuur voor zijn rekening.

De gemeente is blij dat het in dit dossier beroep kan doen op de expertise van Stichting Kempens Landschap. “Doordat zij steeds de nodige financiële steun weten te vinden voor projecten, worden we als gemeente financieel ontlast”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V).

©  kma

 kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus