Bewoners Vestinglaan kritisch voor nieuwe geluidsmetingen: “We willen geen studies maar maatregelen om overlast te beperken”

De bewoners van de Vestinglaan in Sint-Katelijne-Waver zijn de geluidsoverlast in hun buurt grondig beu. © Dirk Vertommen

Sint-Katelijne-Waver -

De buurtbewoners van de Vestinglaan in Sint-Katelijne-Waver zijn niet tevreden met de geluidsmetingen die de gemeente en de POM lieten uitvoeren. Volgens de bewoners werden de metingen op de verkeerde plaatsen uitgevoerd en ondervinden ze veel meer geluidsoverlast dan de gemeente laat uitschijnen.

Stijn Van de Sande

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) lieten de voorbije maanden extra geluidsmetingen uitvoeren in de omgeving van de industriezones Veiling Zuid en Drevendaal, vlak bij de Heisbroekweg. Uit die studies zou blijken dat een aarden wal al heel wat lawaai tegenhoudt. Daarnaast engageert de gemeente zich ook om kleine maatregelen te nemen en in gesprek te gaan met bedrijven die zich niet houden aan de normen.

Maar de bewoners van de Vestinglaan kunnen zich daar niet in vinden. Volgens hen werden de resultaten te rooskleurig voorgesteld. “We stelden op voorhand enkele plaatsen voor, maar die werden door de gemeente en de POM genegeerd. Zij voerden hun metingen uiteindelijk uit op minder gevoelige locaties”, vertelt buurtbewoner Dirk Geens. “Dat zorgt er natuurlijk voor dat de meetresultaten opvallend goed zijn. Het minimaliseert het probleem.”

“Onleefbare situatie”

Volgens de omwonenden zorgt de geluidsoverlast echter voor een onleefbare buurt. “Niet-geïsoleerde condensoren bovenop gebouwen, ongedempte ventilatoren in de richting van de bewoning, honderden vrachtwagens die hun koeling laten draaien of luidruchtige laad- en losoperaties, het zijn maar enkele van de problemen die al jarenlang worden gedoogd door het gemeentebestuur”, klinkt het. “De gemeente zegt wel dat ze in gesprek gaan met de bedrijven, maar daar merken wij niets van.”

Volgens burgemeester Kristof Sels (N-VA) zijn de voorwaarden voor nieuwe vergunningen strenger, maar ook dat betwijfelt actiecomité BellVita. “Op de nieuwe site Veiling Zuid voldoen de nieuwe voorwaarden nog steeds niet aan de minimumrichtlijnen van het MER”, beweert Geens. “Laadkades, vrachtwagenparkings en koelinstallaties, ze worden nog steeds vergund kort bij en gericht naar de bewoning in plaats van gebufferd door de industriegebouwen.”

Geen woorden maar daden

Het actiecomité hekelt ook het gebrek aan transparantie omdat de meetresultaten en de verslagen van gesprekken tussen het bestuur en de bedrijven niet worden vrijgegeven. “De buurt wil geen nieuwe studies, maar echte maatregelen die de geluidsbronnen aanpakken. We willen geen woorden, maar daden”, aldus Geens.

LEES OOK: Gemeente en POM laten nieuwe geluidsmetingen uitvoeren aan industriezones

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus