Benefietbrunchen bij Francesco voor stroomgeneratoren Oekraïne:

Francesco Bedetta, Françoise Druguet en chef-kok Arthur© koen fasseur

Kapellen, Antwerpen -

In Italiaans restaurant Francesco aan de Kapelsestraat staat de Oekraïense chef-kok Arthur Ivanets aan het fornuis, en komt zondag 27 november een benefietbrunch op tafel. Met de opbrengst ervan worden onder meer stroomgeneratoren voor Oekraïne gekocht. De aanstelling van chef Arthur, en zaalhulp Anna, ook uit Oekraïne, is geen toeval.

Het restaurant van zaakvoerder Francesco Bedetta (63) volgt de oorlog op de voet. Hij voelt zich erg betrokken bij het leed dat het geweld met zich meebrengt. Dat engagement krijgt in het restaurant een opvallende invulling. Zowel de keuken als de bediening in het restaurant steunen op oorlogsvluchtelingen met horecaervaring. Die zijn naar ons land gebracht via de Antwerpse Françoise Druguet (44).  

Françoise woonde lang in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar ze een eigen appartement bezit en ook andere appartementen verhuurt. Met het uitbreken van de oorlog op 24 februari ontstond een grote vluchtelingenstroom onder meer naar Boedapest. Françoise: “Bij mij thuis maakten enkele vrijwilligers en ikzelf honderden belegde broodjes. Die brachten we naar de hulptentjes waar de oorlogsvluchtelingen arriveerden. Zo leerde ik Anna Malysh (23) kennen. Samen met haar kat Hunter was ze gevlucht uit Odessa. Ze had een klein appartementje gevonden en ik zorgde voor beddengoed en andere spulletjes. Het klikte tussen ons.”

Zoektocht personeel

In gesprekken kwam aan het licht dat Anna al enkele jaren horecaervaring had. Françoise Druguet wist dan weer dat Francesco Bedetta op zoek was naar geschikt personeel. “Ik ken Francesco van toen hij in Antwerpen een Italiaans restaurant had waar ik klant aan huis was. Toen ik met hem contact opnam, zag hij het meteen zitten dat Anna bij hem in de zaak aan de slag kon.”

Anna kan zelf niet bij het gesprek aanwezig zijn, omdat ze een intensieve taalcursus Nederlands volgt. Francesco: “Toen we hier in het restaurant met Anna kennismaakte, wist ik meteen dat zij een versterking voor het restaurant zou zijn. De taal is geen probleem, want de overgrote meerderheid van onze klanten spreekt Engels, net als Anna. Ondertussen is ze al ruim vier maanden aan de slag.”

Arthur Ivanets aan het werk. © koen fasseur

Rond dezelfde periode besloot de kok van restaurant Francesco te stoppen. Via connecties van Françoise kwam Arthur Ivanets (31) in beeld. Hij zag het wel zitten om in Kapellen aan de slag te gaan. Sinds iets meer dan een maand zorgt hij in restaurant Francesco voor al het culinaire.

Arthur Ivanets: “Ik werkte zowel in Oekraïne als in Rusland. Daar was ik drie jaar lang souschef in restaurant Pinch in Moskou. Chef-kok Luigi Magni had ook een restaurant in Tokio en bracht van daar heel wat Aziatische invloeden mee. Niet verwonderlijk dat ik die opgedane kennis hier in Kapellen gebruik.” Daar is eigenaar Francesco Bedetta niet treurig om. “Hij geeft dit restaurant een meerwaarde.”

Benefietbrunch. © koen fasseur

Françoise Druguet, restaurantuitbater Francesco Bedetta en zijn Oekraïense medewerkers bieden zondag 27 november een benefietbrunch aan. Tussen 11u en 15u kan je er dan genieten van twee glazen wijn of prosecco, water en koffie, enkele lekkere Italiaanse gerechten en een heerlijk dessert. De chef zorgt ook voor enkele Oekraïense culinaire verrassingen. Brunchen kost 56 euro per persoon en de opbrengst gaat naar hulp in Oekraïne.

Reserveren voor de brunch in restaurant Francesco, Kapelsestraat 92 kan via Françoise Druguet: 0496.21.40.25

Restaurant Francesco. © koen fasseur

(Erik Vandewalle)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus