Oppositie heeft vragen over uitrol glasvezelnetwerk Fiberklaar

Werken aan de voetpaden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk.  © jw

Rumst -

De Vooruit en Groen-fractie zegt groot voorstander te zijn van een vernieuwd en performant datanetwerk maar liet afgelopen gemeenteraad wel weten bedenkingen te hebben over de werkwijze waarop Fiberklaar in de gemeente tewerk gaat.

 

“Afgelopen zomer werden onze inwoners geconfronteerd met Fiberklaar, een onderneming die wordt aangestuurd door Proximus”, zegt Christine Jacobs, fractieleider van het kartel Vooruit en Groen. “Dit bedrijf zegt tegen 2028 bijna driekwart van alle huishoudens en bedrijven op hun glasvezelnetwerk aangesloten te kunnen hebben. Maar de manier waarop zij die klanten probeert te vergaren roep bij ons toch vragen op.”

Volgens Jacobs hanteren hun vertegenwoordigers toch wel een ‘hardsellingmethode’. “De argumenten van “het is gratis” en “we hebben goedkeuring van de gemeente” heeft vermoedelijk mensen misleid bij gebrek aan correcte informatie. “

Schepen van Openbaar Domein Geert Antonio (N-VA) reageerde meteen dat het bestuur tot op heden nog geen toelatingen gaf om voetpaden en/of straten open te leggen, noch om cabines op het grondgebied van de gemeente te plaatsen.

Opengebroken voetpaden

“Op ons verzoek zijn er wel al gesprekken met Fiberklaar geweest, om te informeren naar de impact van hun plannen op ons openbaar domein. Heel wat van onze voetpaden nog maar recent (her)aangelegd, waardoor ze in de sperperiode liggen en de eerste 5 jaar niet mogen opengebroken worden. De echt oude voetpaden, die voor de werken nagenoeg volledig zullen opengebroken worden zouden vernieuwd moeten worden achtergelaten. De gesprekken met Fiberklaar hierover lopen nog.”

Het gerucht dat ook Fluvius en Telenet onder de noemer NetCo een glasvezelnetwerk plant wat opeenvolgende en niet gecoördineerde werken op het openbaar domein baart Voort en Groen zorgen. Volgens Antonio kan de gemeente niet anders dan de twee operatoren toelating tot de werken geven omdat deze markt geliberaliseerd is.

Coördinator gevraagd 

“Een samenwerking tussen de Telecom-operatoren om één glasvezelnetwerk aan te leggen, zou wat betreft de impact op het openbaar domein zeker te verkiezen zijn maar het Belgisch Instituut voor postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) geeft aan dat Telecom-operatoren gebruik mogen maken van het openbaar domein.”

De schepen vertelde verder dat het gemeentebestuur aan Fiberklaar wel gevraagd heeft om een coördinator te voorzien, die toezicht moet houden op de werkzaamheden van hun aannemer.  (JEF WIJCKMANS)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus