Vrijwilligers voor opvang vluchtelingen in Lille ontvangen Groene Pluim: “Ze geven nieuwkomers een warm welkom”

Inzet-schepen Chiel Danckers in Lille bedankt de vrijwilligers Jef Verlinden, Ilse Buys, Leen Van Rooy, Jef Leys en Jan Bosmans met de Groene Pluim. © RR

Lille -

De meerderheidspartij Inzet uit Lille heeft de Groene Pluim uitgereikt aan de vrijwilligers die zich in Lille inzetten voor de opvang en integratie van Syrische gezinnen in de gemeente. “Zij geven nieuwkomers uit conflictgebieden een warm welkom”, zegt Gie Knockaert, voorzitter van Inzet.

Bart Van den Langenbergh

Met De Groene Pluim geeft de partij Inzet een beloning aan personen die zich verdienstelijk maken met een belangrijk milieuvriendelijk of sociaal initiatief. Afgelopen Groene Pluimen gingen onder meer naar Ferm Sharefair, het eerste energieneutraal huis en de buddywerking in Lille.

Inzet Lille reikte dit jaar de Groene Pluim uit aan de vrijwilligers uit Lille die zich inzetten voor de opvang en integratie van Syrische gezinnen in de gemeente en in de samenleving.

“Elke vrijwilliger zet zich in met zijn of haar specifieke talenten, om samen een doel te bereiken: aan deze nieuwkomers uit conflictgebieden een warm welkom geven in wat voor hen een totaal nieuwe en vreemde omgeving is”, legt Gie Knockaert uit, voorzitter van Inzet Lille. De vrijwilligers brengen het onthaalhuis voor de vluchtelingen in orde en brengen allerlei materialen aan. Ze verlenen ook hulp bij dagelijkse beslommeringen zoals bankzaken, het ziekenfonds en bezoeken aan de dokter, tandarts en OCMW. In de eerste maanden helpen ze bij het winkelen en gaan ze mee langs bij de voedselbank. Ze zijn ook betrokken bij het aanleren van de Nederlandse taal, onder meer via het Praatpunt in Lille. Ook hulp bij schoolzaken van de kinderen en met het oudercontact staan op de takenlijst.

“Het zoeken van een huurwoning vormt nog een grote uitdaging”, legt vrijwilliger Ilse Buys uit Lille uit. “Officieel wonen de gezinnen nu in een transitwoning. Na een bepaalde periode is het de bedoeling dat ze zelf iets zoeken om te huren. Zo kunnen er in het transithuis weer andere mensen geholpen worden, maar er is zo’n grote woningnood dat dit zeker niet evident is.” Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus