Ambachtslui blazen hele weekend glazen kerstballen aan windmolen tijdens derde editie van Kanker de Boom In!

Kris (zittend) omringd door mede-initiatiefnemers Ludo, Roel, Koen, Patrick en Kobe van vzw De Boom In. Kobe demonstreert hoe je een glazen kerstbal met de mond blaast.  ©  kma

Oelegem -

Al voor de derde keer organiseert vzw ‘De Boom In’ dit weekend een tweedaagse show-off van glasblazers ten voordele van Kom Op Tegen Kanker naast de windmolen in Oelegem. In een tent die behaaglijk warm is door de ovens worden live met de mond unieke glazen kerstballen geblazen die je ter plaatse kan kopen. Voor een van de initiatiefnemers, glasblazer en glasontwerper Kris (43), wordt het waarschijnlijk zijn laatste keer. Hij werd zelf door kanker getroffen. “Ik hoop dat mijn vrienden verder doen, zodat vzw De Boom In de komende jaren nóg verder kan groeien”, zegt Kris.

Kristin Matthyssen

“Kanker… De Boom In!” heet het tweedaags evenement van vzw De Boom In voluit. Het is een aanrader voor wie zondag nog geen plannen heeft. Tussen 11 en 17u kan je er terecht. De sfeerrijke omgeving van de stenen molen van Oelegem vormt het perfecte kader. Heemkundige kring vzw De Brakken verleent haar medewerking. De molen en het bakhuis zijn open. Naast de ambachtelijk geblazen kerstballen en andere glascreaties wordt ook nog De-Boom-In-Bier - gebrouwen door de Gistgeest - verkocht ten voordele van Kom op Tegen Kanker. En nu met deze kille dagen is de verse soep met molenbrood gebakken in de houtoven ook gegeerd.

Achter De Boom In vzw schuilt een vriendengroep met Oelegemse roots, uitgezwermd over de Antwerpse regio. De handgeblazen kerstballen verwijzen naar de strijd tegen kanker, kwetsbaar en fragiel. “Alles begon vier jaar geleden met een actie toen een vriend getroffen werd door kanker”, legt Kobe uit. “We wilden fondsen verzamelen om met een fietsploeg mee te doen aan de 1.000 kilometer van Kom op tegen Kanker. Kris, die glasontwerper en glaskunstenaar is, stelde voor om kerstballen te blazen. De eerste editie ging gewoon door in een wei naast zijn huis in Oelegem.”

Het is een interessant schouwspel hoe een kerstbal leven wordt ingeblazen. ©  kma

De vriend overleefde dankzij de wetenschap. Het evenement groeide en verhuisde naar de locatie van de molen. Alleen in het coronajaar 2020 kon het niet doorgaan. Vorig jaar werd er nog een tandje bijgestoken, waardoor vzw De Boom In liefst 7.500 euro kon inzamelen voor Kom op tegen Kanker.

Drie jaar geleden nam alles nog een rare wending. Door een wrede speling van het lot werd glasblazer Kris (43) zelf door maagkanker getroffen. “In 2019 kreeg ik de diagnose. De prognose was slecht, maar je probeert alles”, zegt de papa van drie kleine kindjes tussen vijf maanden en 5,5 jaar. “Operatie, chemo: alles leek redelijk onder controle. Tot ik in mei dit jaar het bericht kreeg dat het terug was, en er geen genezing meer mogelijk is. Ik werk nog aan een test mee met immuuntherapie. Niet voor mezelf, maar voor de komende generaties. Hopelijk kunnen de onderzoekers en dokters er weer iets uit leren. Ik heb er mee ingestemd enkel als die therapie mijn eigen levenskwaliteit niet verder ondermijnt. Momenteel ben ik wel te zwak om nog aan de test mee te doen.”

Kobe blaast een kerstbal. ©  kma

Glasblazen lukt Kris, vroeger ook decorbouwer voor tv en films, niet meer. Vroeger blies hij bijvoorbeeld ook veel glas voor verlichting. “Het vraagt best een zware inspanning met zo’n lange blaaspijp. Ik ben hier dit weekend wel de hele tijd aanwezig. Slapen zoals vorig jaar in de tent - de ovens moeten bewaakt worden want die gaan ’s nachts niet helemaal uit - doe ik niet meer. Ik ben wel heel blij om te zien dat er zo veel volk is. Via mijn contacten met onder meer Het Glazen Huis in Lommel, Gent Glass, het IKA in Mechelen en de Academie in Berchem zijn hier glasblazers uit heel het land bezig, zowel mannen als vrouwen. Drie weken geleden zijn we al gestart met de voorproductie om voldoende voorraad te hebben. Ik wil dit niet missen. Volgend jaar zal ik er niet meer bij zijn. Ik zal al blij zijn als ik mijn verjaardag haal, begin maart. Ik hoop wel dat Kanker De Boom In blijft bestaan en nog verder groeit.”

Aan het enthousiasme van zijn vrienden zal het niet liggen, want zij blazen zich de longen uit het lijf. Omdat het om handwerk gaat, is er geen enkele kerstbal identiek aan de andere. Bezoekers kunnen zelf voor 12,5 euro een uniek exemplaar kiezen. Qua kleur wordt er alleen met wat wit gewerkt, maar de meeste ballen zijn transparant en sommige bevatten belletjes. “In die kleuring kan je met wat verbeelding tumorcellen zien”, zegt Kris, “of sneeuw.”

Wat het verschil tussen een glazen kerstbal ‘made in China’ uit de winkel is en eentje van De Boom In? “Ons glas is veel dikker. Bij zo’n Chinese kerstbal is dat maar een dun pelletje. Als je een kerstbal van ons laat vallen, is het mogelijk dat hij nog terugkaatst”, zegt Kobe. “Maar best niet proberen.”

©  kma

Tijs Vanneste plaatste deze week op zijn social media ook een oproep om naar Kanker De Boom In te komen dit weekend in Oelegem. ©  Tijs Vanneste

Afgelopen week maakte Tijs Vanneste nog publiciteit op zijn sociale media voor de gelegenheidsglashut in Oelegem dit weekend. Kris en enkele vrienden waren bij de zanger en tatoeëerder uit Dessel op visite. “Dat stond volledig los van deze happening”, zegt Kris. “We zijn voor een tattoo geweest in het thema ‘bolhoed’. Ik draag al lang hoeden, maar de jongste acht jaar bijna altijd bolhoeden. Vandaar. Als je tijd kort wordt, probeer je nog bepaalde dingen te doen.”

Ludo achter de ‘ballenbar’, waar iedereen kan komen kiezen en kopen. ©  kma

Wanneer je zelf ten prooi valt aan het onderwerp van je goededoelactie, besef je als geen ander het nut van kankeronderzoek. “Mensen die Kom Op Tegen Kanker willen steunen met de aankoop van een kerstbal en niet tot in Oelegem geraken, kunnen op onze website van www.vzwdeboomin.be ook doneren en kerstballen kopen”, maakt Kris nog reclame.

Aan elke unieke kerstbal hangt een lintje van ‘De Boom In 2022’. Je krijgt hem mee in een soort kartonnen hamburgerdoosje zodat hij zeker niet kan breken.

www.vzwdeboomin.be

De mobiele glasovens zorgen in de tent voor een behaaglijke warmte. ©  kma

©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus